Home Επικαιρότητα Ευνοϊκή η Γνώμη της Ευρώπης για τη Χρήση Εμβολίων Προσαρμοσμένα στην Omicron
Ευνοϊκή η Γνώμη της Ευρώπης Σχετικά με τη Χρήση 2 Δισθενών Εμβολίων Προσαρμοσμένα στην Omicron.

Ευνοϊκή η Γνώμη της Ευρώπης για τη Χρήση Εμβολίων Προσαρμοσμένα στην Omicron

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε, την 1η Σεπτεμβρίου, ευνοϊκή γνώμη σχετικά με τη χρήση δύο δισθενών εμβολίων κατά της Covid-19, προσαρμοσμένων στο αρχικό στέλεχος SARS-CoV-2 αλλά και στην υποπαραλλαγή Omicron BA.1.

Αυτά είναι τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1), που προορίζονται για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον έναν αρχικό εμβολιασμό κατά της Covid-19.

«Τα προσαρμοσμένα εμβόλια μπορούν να διευρύνουν την προστασία έναντι διαφορετικών παραλλαγών και επομένως θα πρέπει να συμβάλλουν στη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας έναντι της Covid-19 καθώς εξελίσσεται ο ιός», διευκρινίζει ο EMA στο Δελτίο Τύπου του.

Τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 3 μήνες μετά την τελευταία δόση ενός εμβολίου Covid-19.

Σύμφωνα με μελέτες που υποβλήθηκαν στον οργανισμό (2 για το Comirnaty Original/Omicron BA.1 και 1 για το Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1), αυτά τα δισθενή εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι της υποπαραλλαγής BA.1 και κατά του ιστορικού στελέχους του ιού, σε προηγουμένως εμβολιασμένα άτομα και είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά στην πρόκληση ανοσολογικών αποκρίσεων έναντι της υποπαραλλαγής BA.1 από τα αρχικά εμβόλια.

Η ανοχή τους είναι συγκρίσιμη με τα αρχικά εμβόλια και είναι γενικά ήπια και βραχύβια.

Η γνώμη της CHMP ακολουθείται γενικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή… και μετά από τις εθνικές αρχές.

Άλλες πολυαναμενόμενες απόψεις:

Αυτές για τα δισθενή εμβόλια των δύο εταιρειών προσαρμοσμένες στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, τις οποίες αξιολογεί επί του παρόντος ο EMA.

Όσον αφορά τα αρχικά εμβόλια Comirnaty και Spikevax, «εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε εκστρατείες εμβολιασμού στην ΕΕ, ιδίως για πρωτογενείς εμβολιασμούς», επιμένει ο EMA.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων