Home Επικαιρότητα Οι Στατίνες Προκαλούν Τελικά Μυαλγία σε Μικρό Ποσοστό Ασθενών
Οι Στατίνες Προκαλούν Τελικά Μυαλγία σε Μικρό Ποσοστό Ασθενών.

Οι Στατίνες Προκαλούν Τελικά Μυαλγία σε Μικρό Ποσοστό Ασθενών

Παρουσιάστηκαν στις 29 Αυγούστου στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), τα αποτελέσματα μίας ανασκόπησης μετα-ανάλυσης που υποβαθμίζουν την ευθύνη των στατινών στην εμφάνιση μυαλγίας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνέλεξαν δεδομένα από 155.000 ασθενείς από 23 τυχαιοποιημένες μελέτες που συνέκριναν στατίνες και εικονικό φάρμακο (μελέτες σε τουλάχιστον 1.000 ασθενείς με παρακολούθηση τουλάχιστον 2 ετών).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ευθύνη των στατινών στην εμφάνιση μυϊκού πόνου και αδυναμίας θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στις 29 Αυγούστου στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και δημοσιεύτηκε στο “Lancet“.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο το 10% των μυαλγιών που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς υπό θεραπεία αποδίδονταν στις στατίνες.

Για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά εμφάνισης συμπτωμάτων σε άτομα που λάμβαναν στατίνες και εκείνων στις ομάδες εικονικού φαρμάκου.

Σε 19 μελέτες και σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 4 ετών, το 27,1% των ασθενών που έλαβαν στατίνες ανέφεραν μυϊκό πόνο, σε σύγκριση με το 26,6% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θεραπείας, ο αυξημένος κίνδυνος μυαλγίας ή μυϊκής αδυναμίας που σχετίζεται με τις στατίνες ήταν 7%.

Οι συγγραφείς υπολόγισαν έτσι ότι οι στατίνες μπορούσαν να ενοχοποιηθούν μόνο σε μία από τις 15 περιπτώσεις μυαλγίας.

Πέρα από το πρώτο έτος της θεραπείας, δεν υπήρχε πλέον σημαντικός κίνδυνος πόνου ή αδυναμίας στις ομάδες που λάμβαναν στατίνες.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς προτείνουν μια ανασκόπηση των στρατηγικών που συνιστώνται για τη διαχείριση της μυαλγίας σε ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι σε περίπτωση μυϊκού πόνου, η πρώτο αντίδραση είναι να θεωρηθεί ότι οι στατίνες δεν ευθύνονται», λέει ο καθηγητής Colin Baigent, διευθυντής του Συμβουλίου Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Επομένως, η θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι να αποκλειστούν όλες οι άλλες πιθανές αιτίες».

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων