Ευλογιά των Πιθήκων - Πρέπει να μας Ανησυχεί ο Πολλαπλασιασμός των Κρουσμάτων; - MEDICAL management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FB 01

Ευλογιά των Πιθήκων - Πρέπει να μας Ανησυχεί ο Πολλαπλασιασμός των Κρουσμάτων;

Αρκετές δεκάδες ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία), Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες, εγείροντας φόβους για την έναρξη της εξάπλωσης αυτής της ενδημικής νόσου με καταγωγή τη Δυτική Αφρική.

Ένας πολλαπλασιασμός εμφανών εστιών που ανησυχεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ευλογιά των Πιθήκων - Πρέπει να μας Ανησυχεί ο Πολλαπλασιασμός των Κρουσμάτων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ζωονόσος σπάνια, δηλαδή ιός που μεταδίδεται στον άνθρωπο από ζώα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει τους πιθήκους, τους γίγαντες αρουραίους της Γκάμπιας και τους σκίουρους ως είδη που κινδυνεύουν.

Από τα ζώα στον άνθρωπο, αυτή η μόλυνση μεταδίδεται με άμεση επαφή με αίμα, βιολογικά υγρά ή δερματικές βλάβες ή βλεννογόνους ζώων που είναι φορείς της νόσου.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω στενής επαφής ή ανταλλαγής σωματικών υγρών με φορέα της νόσου.

Είτε έρχονται σε επαφή με τις αναπνευστικές εκκρίσεις του, είτε μέσω του σάλιου, είτε αγγίζοντας μολυσμένες βλάβες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ασθενείς που αναγνωρίστηκαν ως φορείς της ευλογιάς των πιθήκων είχαν όλοι σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες.

Αλλά, «ότι οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, μπορεί να μεταδώσει την ευλογιά των πιθήκων» λένε οι ειδικοί.

Η ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε μικρά παιδιά που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή μορφή, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας είναι ωστόσο μικρότερο από 10%.

Τα πρώτα συμπτώματα (πυρετός, πονοκέφαλοι, πρησμένοι αδένες, μυϊκοί πόνοι...) ακολουθούνται από μια περίοδο δερματικού εξανθήματος, η οποία διαρκεί μεταξύ 14 και 21 ημερών, και η οποία αρχίζει στο πρόσωπο πριν επεκταθεί στα άλλα μέρη του σώματος (παλάμες των χεριών, πέλματα κ.λπ.).

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων