fbpx
FB 01

Η Σημασία του Εμβολιασμού των Ασθενών που Πάσχουν από Χρόνια Νοσήματα

Μιλώντας για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο, η ύπαρξη ενημέρωσης αλλά και έντονης παρότρυνσης, σε ότι αφορά τον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης αλλά και του πνευμονιόκοκκου.Η Σημασία του Εμβολιασμού των Ασθενών που Πάσχουν από Χρόνια Νοσήματα.Είναι γεγονός πως άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων.

Ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (νεφρική νόσος, χρόνιοι φλεγμονώδεις ρευματισμοί, ψωρίαση, ΧΑΠ, κ.λπ.), δυστυχώς παραμένουν ανεπαρκώς εμβολιασμένοι κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, γεγονός που φανερώνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ενημέρωση.

Έρευνα που διεξήχθη από την IPSOS στη Γαλλία, είχε σαν σκοπό να συντάξει μια απογραφή της εμβολιαστικής κατάστασης αυτών των ασθενών, ώστε να κατανοήσει καλύτερα την αντίληψή τους για τον εμβολιασμό. 

Δύο έρευνες είχαν ήδη διεξαχθεί για το ίδιο θέμα, το 2013 και το 2016.

Μετά την πανδημία της Covid-19, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2020 (περισσότερα από 2.100 άτομα ερωτήθηκαν), μόλις το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν εμβολιασμένοι κατά της γρίπης και των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων, για την περίοδο 2019-2020.

Ωστόσο, το 75% γνώριζαν πως οι συνέπειες των χειμερινών αυτών λοιμώξεων, θα ήταν πιο σοβαρές γι' αυτούς, απ’ ότι για τον γενικό πληθυσμό.

Σχεδόν το 60% των ασθενών δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι σχετικά με τα εμβόλια.

Ο αντίκτυπος της Covid-19 ωστόσο, ως προς το θέμα της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ήταν θετικός: το 62% των ερωτηθέντων λένε ότι είναι πεπεισμένοι για την αξία της διενέργειας όλων των συνιστώμενων εμβολίων. 

Παρόλα αυτά, το 59% θέλει να μάθει γιατί του συνιστώνται αυτά τα εμβόλια και το 57% πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να τα λάβει.

«Έχουμε λοιπόν ασθενείς που ως επί το πλείστων γνωρίζουν τους κινδύνους και τη χρησιμότητα των εμβολίων. 

Από την άλλη πλευρά, δεν έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν αυτά τα εμβόλια», δηλώνουν οι ειδικοί.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η ενημέρωση. Το 97% των ασθενών, θέλει πληροφορίες (ασθένειες, αποτελεσματικότητα, ανεπιθύμητες ενέργειες κ.λπ.) μέσω επαγγελματιών υγείας.

Οι τρεις πηγές πληροφόρησης στις οποίες οι ασθενείς έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη είναι: ο γενικός ιατρός (86%), ο ειδικός γιατρός (66%) και ο φαρμακοποιός (33%).

«Για να πείσουμε αυτούς τους ασθενείς, έχοντας επίγνωση της ευαισθησίας τους να πάνε και να εμβολιαστούν, απαιτείται εκπαίδευση σχετικά με τα εμβόλια που συνιστώνται, τόσο από τον θεράποντα ιατρό, αλλά και μέσω ειδικών γιατρών και φαρμακοποιών», τονίζουν οι ειδικοί.

Στην Ελλάδα, έχει ήδη ξεκινήσει η εκστρατεία αφύπνισης και ενημέρωσης σχετικά τον εποχιακό εμβολιασμό κατά της γρίπης. Τονίζεται η σημασία χορήγησης του εμβολίου, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μάλιστα, προσπαθώντας να αφυπνίσει τους πολίτες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δημιούργησε πρόσφατα ένα τηλεοπτικό spot, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές».


 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων