Home Επικαιρότητα Εμβόλια Covid – Η Moderna Καθησυχάζει, το Ινστιντούτο Pasteur Παραιτείται και η AstraZeneca υπό Πίεση
Εμβόλια Covid - Η Moderna Καθησυχάζει, το Ινστιντούτο Pasteur Παραιτείται και η AstraZeneca υπό Πίεση.

Εμβόλια Covid – Η Moderna Καθησυχάζει, το Ινστιντούτο Pasteur Παραιτείται και η AstraZeneca υπό Πίεση

Τα συνεχή νέα για τα αντι-Covid εμβόλια δεν σταματούν. Εάν η Moderna θέλει να είναι καθησυχαστική για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντι νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, το Ινστιτούτο Pasteur από την πλευρά του εγκαταλείπει τη μελέτη του με βάση τον ιό του εμβολίου κατά της ιλαράς.

Τέλος η ανακοίνωση της AstraZeneca για μικρότερες από το αναμενόμενο παραδόσεις του εμβολίου της, ακόμη και πριν από την έγκρισή του, προκαλεί θυμό και υποψία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιμέτωποι με την παρατεταμένη επιδημική πίεση και την άφιξη νέων παραλλαγών που ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικοί, οι προσδοκίες είναι πάντα υψηλότερες όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Ερώτηση που τέθηκε πολλές φορές σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε νέες παραλλαγές, αποτέλεσε αντικείμενο απάντησης από το εργαστήριο Moderna.

Λέει ότι το εμβόλιό της διατηρεί «εξουδετερωτική δραστηριότητα ενάντια σε αναδυόμενες παραλλαγές που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής», σύμφωνα με in vitro μελέτες σε ορούς από εμβολιασμένα άτομα.

Η αμερικανική εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν παρατηρεί σημαντική επίδραση «στους τίτλους αντισωμάτων σε σύγκριση με τη βρετανική παραλλαγή», αλλά σημειώνει «εξαπλάσια μείωση στους τίτλους αντισωμάτων» με την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.

Ωστόσο, οι τίτλοι παραμένουν πάνω από τα «επίπεδα που πρέπει να είναι προστατευτικά».

Η Moderna, ωστόσο, ανακοινώνει την έναρξη ενός κλινικού προγράμματος, αφενός για να ελέγξει εάν μια πρόσθετη αναμνηστική δόση καθιστά δυνατή την αύξηση των τίτλων αντισωμάτων κατά των αναδυόμενων στελεχών, από την άλλη πλευρά για την ανάπτυξη ενός νέου υποψηφίου για ένα αναμνηστικό εμβόλιο ενάντια της Αφρικανικής παραλλαγής.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Pasteur ανακοινώνει την εγκατάλειψη του προγράμματος εμβολίων κατά της Covid-19, σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία MSD, με βάση τον ιό του εμβολίου κατά της ιλαράς.

Σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα, η προκύπτουσα ανοσοαπόκριση είναι ασθενέστερη από ό,τι μετά από φυσική λοίμωξη.

Δύο ακόμη υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Pasteur, ένα χορηγούμενο από τη ρινική οδό και το άλλο χρησιμοποιώντας τεχνολογία με βάση το DNA, βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη, στην προκλινική φάση.

Όσον αφορά την AstraZeneca, της οποίας το εμβόλιο που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μπορούσε να εγκριθεί την επόμενη Παρασκευή στην Ευρώπη, έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής από την ανακοίνωσή της για μια σημαντική μείωση των παραδόσεων που προβλέπεται.

Μια ανακοίνωση που δεν έχει πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόεδρός της, Ursula von der Leyen, τηλεφώνησε προχθές στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του φαρμακευτικού ομίλου, Pascal Soriot, για να δηλώσει «πολύ καθαρά ότι αναμένει από την AstraZeneca να τηρήσει τις συμβάσεις και τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία προπαραγγελίας. Μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα παραγωγής, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις», δήλωσε η πρόεδρος.

Μια διαμάχη που προστίθεται σε αυτήν για την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η AstraZeneca αρνήθηκε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τον γερμανικό τύπο σε δήλωση που εστάλη στο AFP: «Τα άρθρα σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca / Oxford είναι μόνο 8% σε ενήλικες άνω των 65 ετών είναι εντελώς ψευδή».

Αναμένεται η γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί για την έγκριση αυτού του εμβολίου και τη διαχείριση των συνθηκών χορήγησής του.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων