Home Επικαιρότητα Απαντήσεις Σχετικά με τα Εμβόλια mRNA Κατά της COVID-19
Απαντήσεις Σχετικά με τα Εμβόλια mRNA Κατά της COVID-19.

Απαντήσεις Σχετικά με τα Εμβόλια mRNA Κατά της COVID-19

Δύο εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα: το Comirnaty, από τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech και το εμβόλιο της Moderna.

Αναπτύχθηκαν και κυκλοφόρησαν στην αγορά με έναν άνευ προηγουμένου γρήγορο ρυθμό, βασιζόμενα στη νέα τεχνολογία RNA messenger, αλλά προκαλούν υποψίες.

– Δεν είναι πολύ νωρίς για να χορηγηθούν αυτά τα νέα εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα;

Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πανδημία του Sars-CoV-2, τα εμβόλια Comirnaty και Moderna με RNA, είναι τα πρώτα που έχουν εγκριθεί και χορηγηθεί σε μεγάλη κλίμακα.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους. Τα εμβόλια νουκλεϊνικού οξέος είναι υπό μελέτη εδώ και αρκετά χρόνια.

Τα εμβόλια RNA αποτέλεσαν αντικείμενο δοκιμών φάσης 1 ή 2, ιδίως κατά του ιού Zika, της γρίπης ή στη θεραπεία ορισμένων καρκίνων και ορφανών ασθενειών, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Η ανάπτυξη εμβολίων RNA έχει επιταχυνθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Το κύριο εμπόδιο που συναντήθηκε ήταν το μέγεθος των μορίων RNA: δέκα φορές μεγαλύτερο από ένα αντιγόνο με τη μορφή μιας πρωτεΐνης που ενίεται απευθείας μέσω ενός παραδοσιακού εμβολίου, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου συστήματος μεταφοράς ώστε το ιικό RNA να διεισδύει στα κύτταρα.

Η Pfizer / BioNTech και η Moderna χρησιμοποιούν σωματίδια νανολιπιδίων για τη μεταφορά του RNA εμβολίου στο κυτόπλασμα.

– Μπορούν τα εμβόλια RNA να τροποποιήσουν το ανθρώπινο γονιδίωμα;

Όχι, το RNA δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου όπου βρίσκεται το DNA.

Επιπλέον, η πρωτεϊνική σύνθεση λαμβάνει χώρα προς την κατεύθυνση του DNA-RNA-πρωτεΐνης.

Δεν υπάρχει ένζυμο στο σώμα μας που μπορεί να αντιστρέψει αυτήν τη ροή.

Επιπλέον, τα κύτταρα που παράγουν την πρωτεΐνη Spike μετά την ένεση του εμβολίου καταστρέφονται γρήγορα από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επομένως, το ξένο RNA δεν παραμένει πολύ στο σώμα. Παράγει ό, τι χρειάζεται για να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιδράσει σε περίπτωση «φυσικής» μόλυνσης από τον ιό πριν εξαλειφθεί.

Η ένεση είναι τοπική και τα κύτταρα που λαμβάνουν το RNA που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη Spike είναι κυρίως τα μυϊκά κύτταρα.

Σε καμία περίπτωση το RNA δεν φτάνει στα κύτταρα των αναπαραγωγικών οργάνων (οι γονάδες). Δεν μπορεί επομένως να μεταδοθεί από τη μία γενιά στην άλλη.

– Γιατί να μην ξεκινήσουμε εμβολιάζοντας τους νεότερους, τους μαθητές;

Αυτοί οι νέοι δεν πρόκειται να επιβαρύνουν το σύστημα υγείας…

Πρέπει να προστατεύονται με τον εμβολιασμό κυρίως οι γονείς τους και οι παππούδες τους.

Και ειδικά επειδή δεν γνωρίζουμε καθόλου σήμερα εάν το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση της Covid.

Γι ‘αυτό η στρατηγική που υιοθέτησαν πολλά κράτη είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι πιο ευάλωτοι.

– Είναι πραγματικά χρήσιμη η δεύτερη δόση;

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κατασκευαστών, το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου Comirnaty είναι 52% με την πρώτη δόση και αυξάνεται στο 95% όταν η δεύτερη δόση χορηγηθεί μετά από 21 ημέρες, με ένα παράθυρο χορήγησης έως και 42 ημέρες.

Σε συλλογικό επίπεδο, η απόκτηση εκτεταμένης κάλυψης εμβολιασμού, αλλά εξασθενημένη από χαμηλό επίπεδο ανοσίας, θα αποτελέσει ευνοϊκό έδαφος για την επιλογή της εμφάνισης μιας ή περισσότερων παραλλαγών που θα διαφεύγουν της ανοσίας που προκαλείται από τον εμβολιασμό.

Εξ ου και η σημασία του σεβασμού του προγράμματος δύο δόσεων. Επιπλέον, στο Ισραήλ, μια χώρα που κινητοποιήθηκε για εμβολιασμό (2 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν από 9 εκατομμύρια κατοίκους) και που στιγματίστηκε από την επιδημία, το 17% των σοβαρών περιπτώσεων Covid-19 είναι άτομα που έλαβαν μόνο την πρώτη δόση εμβολίου.

– Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του εμβολίου;

Τα διαθέσιμα εμβόλια προστατεύουν σχεδόν το 95% των σοβαρών μορφών της Covid-19.

Όσον αφορά τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι μέχρι στιγμής λίγες:

1 ανά 100.000 κατά μέσο όρο μεταξύ των περισσότερων από 28 εκατομμυρίων ανθρώπων που εμβολιάστηκαν παγκοσμίως.

Είναι πιθανό οι αναφυλακτικές αντιδράσεις που παρατηρούνται να σχετίζονται με προϋπάρχοντα αντισώματα αντι-PEG, ένα από τα συστατικά των εμβολίων.

Η ανάλυση περιπτώσεων θανάτων επιβεβαιώνει ότι αυτοί εμφανίζονται πολύ σπάνια με συχνότητα που δεν υπερβαίνει εκείνη που παρατηρείται κάθε χρόνο το χειμώνα στο γενικό πληθυσμό.

– Διαρκεί η ανοσία;

Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη γνώσης σε αυτό το θέμα, καθώς τα εμβόλια κατά του Covid-19 υπάρχουν μόνο για λιγότερο από ένα χρόνο.

Ωστόσο, οι προβολές φέρνουν βεβαιότητες για αποτελεσματικότητα πέραν των έξι μηνών, πιθανώς σχεδόν ένα χρόνο.

Πέρα από αυτό, δεν ξέρουμε. Δεν είναι αδύνατο να εμβολιάζεται κανείς κάθε χρόνο.

– ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΟΡΩ ΑΚΟΜΗ ΜΑΣΚΑ!

Τι γίνεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην ιογενή μετάδοση;

Δεν είναι εύκολο να συλλέξουμε πληροφορίες με βεβαιότητα, διότι περιλαμβάνει μάλλον βαριές επιδημιολογικές έρευνες για έναν πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων σε όλο τον κόσμο, εξηγούν οι ειδικοί, πριν δηλώσουν ότι αυτό είναι “πιο πιθανό” και ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να δράσουν κατά τη μετάδοση, “αλλά δεν είναι σίγουρο”.

Αλλά υπάρχει ελπίδα ότι θα υπάρξει μείωση χωρίς εξαφάνιση της μετάδοσης του ιού. Εν αναμονή των συμπερασμάτων, απαιτούνται μέτρα φραγμού.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων