Home Επικαιρότητα Η Ειδική Ανοσοποιητική Μνήμη για τον Ιό SARS-CoV-2 Μπορεί να Παραμείνει για έως και 8 Μήνες
Η Ειδική Ανοσοποιητική Μνήμη για τον Ιό SARS-CoV-2 Μπορεί να Παραμείνει για έως και 8 Μήνες

Η Ειδική Ανοσοποιητική Μνήμη για τον Ιό SARS-CoV-2 Μπορεί να Παραμείνει για έως και 8 Μήνες

Καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, το ζήτημα της προστατευτικής ανοσίας παραμένει άλυτο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Science”, Αμερικανοί ερευνητές δείχνουν ότι η ανοσολογική μνήμη που είναι ειδική για τον SARS-CoV-2 είναι μετρήσιμη για έως και οκτώ μήνες σε ασθενείς με Covid-19, γεγονός που υποδηλώνει προστασία από πιθανή δευτερογενή λοίμωξη.

Συνολικά αναλύθηκαν 254 δείγματα από 188 άτομα ηλικίας 19 έως 81 ετών που μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό και κατοικούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από αυτά τα δείγματα, 43 ελήφθησαν περισσότερο από έξι μήνες μετά τη μόλυνση.

Η πλειονότητα των ασθενών παρουσίασε ήπια μορφή Covid-19, με μόνο το 7% από αυτούς να χρειάστηκε νοσηλεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανομή της σοβαρότητας των περιπτώσεων είναι σύμφωνη με τη γενική κατανομή της σοβαρότητας των συμπτωμάτων μεταξύ των περιπτώσεων Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κινητική ειδική για κάθε συστατικό

Αναλύοντας την ανοσία μνήμης της προσαρμοστικής απόκρισης (χυμική ανοσία, Β κύτταρα, CD4 + και CD8 + Τ κύτταρα), οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι «κάθε συστατικό της ανοσοποιητικής μνήμης του SARS-CoV-2 εμφανίζει ξεχωριστή κινητική».

Η παρουσία των αντισωμάτων IgG που είναι ειδικά για την πρωτεΐνη Spike του ιού ήταν σχετικά σταθερή, με μέτρια μείωση να παρατηρείται έξι έως οκτώ μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

«Είναι πολύ γνωστό ότι το μέγεθος της απόκρισης των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 είναι πολύ ετερογενές από το ένα άτομο στο άλλο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μεταξύ πέντε και οκτώ μηνών, σχεδόν όλα τα άτομα ήταν θετικά για IgG που στοχεύουν την πρωτεΐνη Spike ή τον τομέα δέσμευσης του υποδοχέα (RBD) του ιού.

Όσον αφορά τα Β κύτταρα μνήμης ειδικά για την πρωτεΐνη S, ήταν παρόντα σε μεγαλύτερη ποσότητα έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων παρά σε ένα μήνα.

«Τα Β κύτταρα μνήμης για την πρωτεΐνη Spike έχουν ανιχνευθεί σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις της Covid-19, χωρίς ο χρόνος ημιζωής να είναι εμφανής πέντε έως οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα ειδικά για τον ιό CD4 + και CD8 + Τ κύτταρα επίσης μειώθηκαν ελαφρά με χρόνο ημιζωής τριών έως πέντε μηνών.

Συμπεράσματα

Αν και η ανοσοποιητική μνήμη είναι η πηγή της μακροπρόθεσμης προστατευτικής ανοσίας, «δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν άμεσα συμπεράσματα σχετικά με την προστατευτική ανοσία με βάση τον ποσοτικό προσδιορισμό των κυκλοφορούντων αντισωμάτων, των κυττάρων Β της μνήμης και των Τ κυττάρων, επειδή οι μηχανισμοί προστατευτικής ανοσίας κατά του SARS-CoV-2 δεν έχουν καθοριστεί στον άνθρωπο», σημειώνουν προσεκτικά οι συγγραφείς.

Ωστόσο, τα συστατικά της ανοσοποιητικής μνήμης έχουν μετρηθεί σε περίπου 95% των ατόμων πέραν των πέντε μηνών, «υποδεικνύοντας ότι η διαρκής ανοσία έναντι της δευτερογενούς μόλυνσης Covid-19 είναι δυνατή στους περισσότερους ανθρώπους».

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων