Home Επικαιρότητα Έχει η Βιταμίνη D Φαρμακολογικές Επιδράσεις Έναντι της Covid-19;
Έχει η Βιταμίνη D Φαρμακολογικές Επιδράσεις έναντι της Covid-19;

Έχει η Βιταμίνη D Φαρμακολογικές Επιδράσεις Έναντι της Covid-19;

Ενώ η τρέχουσα πανδημία COVID-19 δημιούργησε σοβαρές προκλήσεις για την υγεία, υπήρξε μια δραματική αύξηση στην έρευνα που εξετάζει τις επιδράσεις των βιταμινών στις μολύνσεις COVID-19.

Πολλές μελέτες αναφέρουν τα θετικά αποτελέσματα της βιταμίνης D στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην προστασία από τον κορωνοϊό.

Μελέτες και σεμινάρια έχουν δείξει ότι για εκείνους τους ανθρώπους που δεν συνθέτουν βιταμίνη D από εξωτερική έκθεση στον ήλιο, μια ημερήσια πρόσληψη περίπου 5000 IU βιταμίνης D3 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει σημαντικά αντι-ιικά προστατευτικά αποτελέσματα.

Θα πρέπει λοιπόν, να ταξινομηθεί εκ νέου η βιταμίνη D ως φαρμακευτικός παράγοντας και να αναθεωρηθούν οι ιατρικές / κλινικές της επιδράσεις, είτε για την έγκριση είτε την απόρριψη αυτής της βιταμίνης, ως αποτελεσματικού παράγοντα για την COVID 19, καθώς και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Η διαδικασία με την οποία οι υγειονομικές αρχές χειρίζονται τα συμπληρώματα διατροφής είναι διαφορετική του τρόπου χειρισμού των συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα, δεν υπάρχουν διατάξεις στον νόμο για «έγκριση» των βιταμινών για ασφάλεια ή αποτελεσματικότητα πριν φτάσουν στον καταναλωτή.

Μόλις κυκλοφορήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής, είναι ευθύνη των υγειονομικών αρχών να αποδείξουν ότι το προϊόν δεν είναι ασφαλές, προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση του ή να το αποσύρουν από την αγορά.

Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, οι κατασκευαστές δεν πρέπει να δοκιμάζουν τα συμπληρώματα διατροφής σε κλινικές δοκιμές για κινδύνους για την υγεία ή πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Το ηθικό σκεπτικό για την έκδοση αυτών των οδηγιών είναι ότι πολλά συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλή και έχουν λίγους κινδύνους για την υγεία, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν πολυβιταμίνες.

Οι βιταμίνες μπορεί να είναι ασφαλείς και να παρέχουν τα απαραίτητα οφέλη για την υγεία;

Έχει η Βιταμίνη D Φαρμακολογικές Επιδράσεις έναντι της Covid-19;

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια σύντομη ανασκόπηση, αναφέροντας ότι πολλές κλινικές μελέτες δεν βρίσκουν οφέλη για την υγεία από τις πολυβιταμίνες όσον αφορά την προστασία ενός ατόμου από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη ή οστεοπόρωση.

Η ταξινόμηση των βιταμινών, ιδίως της βιταμίνης D, ως μη φαρμακευτικών, μπορεί να αμφισβητηθεί από τις πολλές μελέτες που έχουν προκύψει από την πανδημία COVID-19.

Αυτές οι μελέτες υποκινούνταν από την μεγάλη ανάγκη ταχείας αναγνώρισης και ανάπτυξης φαρμάκων κατά της COVID-19 και εμβολίων για τη θεραπεία εκατομμυρίων μολυσμένων ατόμων από τον κορωνοϊό.

Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D έναντι της COVID-19 οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι  βελτιώνει την φυσική άμυνα κατά των ιών, διατηρώντας τις επιθηλιακές συνδέσεις και ενεργοποιεί την κυτταρική φυσική ανοσία.

Σε μια μελέτη που περιελάμβανε είκοσι ευρωπαϊκές χώρες, βρέθηκε αρνητικός συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων 25 (OH) D στον ορό και του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων με νόσο COVID-19 και τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω αυτής της νόσου.

Οι αυξήσεις στα επίπεδα του ορού 25 (OH) D στους ασθενείς με COVID-19 φαίνεται να βελτιώνουν την κλινική πορεία ή να ανακουφίζουν τα κλινικά αποτελέσματα, ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις.

Η βιταμίνη D όχι μόνο προστατεύει από την COVID-19, αλλά φαίνεται επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων ιών όπως της γρίπης.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D υψηλής δόσης πρέπει να αξιολογούνται σε ηλικιωμένους, παχύσαρκους, άτομα με σκούρο δέρμα και σε αυτούς που ζουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Με την αύξηση της ηλικίας, η παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα και οι συγκεντρώσεις στον ορό μειώνονται σημαντικά.

Αυτό μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους το ποσοστό θανάτων από τη νόσο COVID-19 αυξάνεται με την ηλικία.

Επομένως, πρέπει να συνιστάται η συμπλήρωση βιταμίνης D τον χειμώνα και για τους ηλικιωμένους.

Υπό το φως της βιβλιογραφίας που αναφέρθηκε παραπάνω και πολλών άλλων άρθρων, η αντιιική και αντιφλεγμονώδης αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ως φαρμακευτικός παράγοντας που βελτιώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά την COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Η συμπλήρωση με βιταμίνη D φαίνεται να είναι αποτελεσματική σε μια ποικιλία ασθενειών εκτός από την COVID-19.

Για παράδειγμα, σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, η συμπλήρωση με βιταμίνη D μείωσε την εμφάνιση προχωρημένου (μεταστατικού ή θανατηφόρου) καρκίνου.

Ωστόσο, το περιοδικό JAMA ανέφερε ότι μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών χωρίς μεγάλες συννοσηρότητες, η βιταμίνη D3, τα ωμέγα-3 ή ένα πρόγραμμα άσκησης δύναμης, δεν οδήγησαν σε στατιστικά σημαντικές διαφορές στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των μη σπονδυλικών καταγμάτων, της σωματικής απόδοσης ή τη γνωστική λειτουργία.

Επιπλέον, η συμπλήρωση με βιταμίνη D δεν απέτρεψε σοβαρές παροξύνσεις του άσθματος σε παιδιά, ούτε διατήρησε τη νεφρική λειτουργία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Γενικά, δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες σε άτομα που λαμβάνουν 6.000 IU βιταμίνης D.

Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι το αλουμίνιο αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη D, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας για άτομα με νεφρική νόσο.

Επιπλέον, η Calcipotriene είναι ένα φάρμακο που είναι δομικά παρόμοιο με τη βιταμίνη D.

Η λήψη βιταμίνης D μαζί με  calcipotriene μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις και τις παρενέργειες της calcipotriene.

Δεδομένων όλων των πρόσφατων κλινικών μελετών σχετικά με τη χρησιμότητα αυτής της βιταμίνης για τον μετριασμό των ιογενών λοιμώξεων και άλλων ασθενειών, οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν αυτό το συμπλήρωμα διατροφής ως φαρμακευτικό παράγοντα και να εκδώσουν τις συστάσεις του.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων