Home Επικαιρότητα Απαντήσεις Σχετικά με τα Εμβόλια COVID-19
Απαντήσεις Σχετικά με τα Εμβόλια COVID-19

Απαντήσεις Σχετικά με τα Εμβόλια COVID-19

Δύο εμβόλια COVID-19 (Pfizer και Moderna) έχουν λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης από τον FDA και άλλους έγκριτους οργανισμούς φαρμάκων μέχρι στιγμής, και πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, καθώς και άνθρωποι «στην πρώτη γραμμή» λαμβάνουν ήδη τα εμβόλια αυτά.

Καθώς το ευρύ κοινό περιμένει τη σειρά τους, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις και ακόμη περισσότερη παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο.

1. Τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι εμβόλια mRNA – δεν περιέχουν τον ζωντανό ιό.

Το εμβόλιο COVID-19 είναι ένα «εμβόλιο messenger RNA» (επίσης γνωστό ως εμβόλιο mRNA).

Σε αντίθεση με πολλά άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν μια εξασθενημένη ή απενεργοποιημένη έκδοση του ιού για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση, τα εμβόλια mRNA δεν το κάνουν.

Τα εμβόλια COVID-19 mRNA παρέχουν τις οδηγίες στο σώμα μας ώστε να κατασκευάσει ένα κομμάτι πρωτεΐνης, την «ακίδα» που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού, η οποία προκαλεί την COVID-19.

Αμέσως μετά την παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης, οι πρωτεΐνες διασπώνται και απομακρύνονται από το σώμα.

Αυτή η πρωτεΐνη «ακίδα» αναγνωρίζεται ως ξένη και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να δημιουργήσει αντισώματα, όπως ακριβώς κάνει και μια φυσική λοίμωξη.

2. Τα εμβόλια έχουν υποβληθεί σε αυστηρές επιστημονικές μελέτες και κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους.

Αυτά τα εμβόλια έχουν υποστεί την ίδια αυστηρή επιστημονική διαδικασία και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που ορίζει ο FDA οι άλλοι έγκυροι οργανισμοί, όπως όλα τα άλλα φάρμακα και εμβόλια.

Αυτή η διαδικασία απλά επιταχύνθηκε και ολοκληρώθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τα προηγούμενα εμβόλια.

Τεράστιες ποσότητες πόρων, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων και της χρηματοδότησης, ασχολήθηκαν εντατικά με τα εμβόλια COVID-19, επιτρέποντάς τους έτσι να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα.

Τα εμβόλια Pfizer και Moderna έχουν δοκιμαστεί σε χιλιάδες άτομα για να προσδιορισθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους στις δοκιμές Φάσης 1 και 2 και στις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές Φάσης 3.

Πάνω από 70.000 άτομα είχαν ήδη λάβει αυτά τα εμβόλια προτού λάβουν έγκριση.

Επιπλέον, τα εμβόλια mRNA δεν είναι νέα – οι ερευνητές μελετούν τα εμβόλια mRNA εδώ και δεκαετίες.

3. Το εμβόλιο COVID-19 είναι ασφαλές και οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες.

Όπως και κάθε άλλο εμβόλιο, πολλά άτομα αντιμετωπίζουν τοπικές (ερυθρότητα και πόνο στο σημείο της ένεσης) και συστηματικές αντιδράσεις (κόπωση και πυρετό) που είναι βραχύβιες και υποχωρούν μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

Έχουν αναφερθεί μερικές περιπτώσεις αλλεργίας, αλλά είναι σπάνιες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος αλλεργίας με οποιοδήποτε εμβόλιο, καθώς υπάρχει πάντα πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης σε ένα συστατικό του εμβολίου.

Ωστόσο, τα εμβόλια COVID-19 περιέχουν σχετικά λίγα συστατικά σε σύγκριση με άλλα εμβόλια, με αποτέλεσμα οι αλλεργικές αντιδράσεις να είναι σπάνιες.

Έτσι, άτομα με γνωστές σοβαρές αλλεργίες ενδέχεται να μπορούν να λάβουν το εμβόλιο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που έχετε ιστορικό αλλεργιών, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν λάβετε το εμβόλιο και να παρακολουθείστε για 30 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου.

Η αναφυλαξία μετά από ένα εμβόλιο είναι σπάνια και εύκολα θεραπεύσιμη, πολύ πιο εύκολη στη διαχείριση από μια σοβαρή περίπτωση COVID-19.

Συνεπώς, υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών όπως με οποιοδήποτε φάρμακο ή εμβόλιο και είναι μια ισορροπία μεταξύ των κινδύνων και των οφελών.

Μετά από εκτενή έρευνα από επιστήμονες και ανασκόπηση, τα οφέλη αυτών των εμβολίων COVID-19 έχουν θεωρηθεί ότι υπερτερούν των κινδύνων.

Απαντήσεις Σχετικά με τα Εμβόλια COVID-19

4. Τα άτομα που είχαν στο παρελθόν COVID-19 θα πρέπει επίσης να κάνουν το εμβόλιο.

Άτομα που είχαν στο παρελθόν COVID-19 μπορούν και πρέπει  να κάνουν το εμβόλιο.

Είτε ήταν συμπτωματικά είτε ασυμπτωματικά, δεν είναι βέβαιο το πόσο διαρκεί η ανοσία από τη φυσική λοίμωξη.

Παράλληλα, τα εμβόλια COVID-19 έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την επαναμόλυνση.

5. Τα εμβόλια δεν εγγυώνται ότι δεν θα κολλήσετε ποτέ COVID-19 στο μέλλον – είναι ακόμα σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις ασφαλείας.

Τα εμβόλια Pfizer και Moderna απαιτούν δύο δόσεις και μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα εμβόλια είναι άνω του 90% αποτελεσματικά λίγο μετά τη δεύτερη δόση.

Χρειάζεται λοιπόν χρόνος για να ανταποκριθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν εγγυάται ότι δεν θα κολλήσετε το COVID-19 στο μέλλον, καθώς δεν είναι ακόμα σίγουρο για πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία και η προστασία του εμβολίου.

Είναι επίσης άγνωστο αν μπορείτε ακόμα να μεταφέρετε τον ιό ή όχι και να τον μεταδώσετε σε άλλους.

Επομένως, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις προφυλάξεις ασφαλείας, της κάλυψης και της κοινωνικής απόστασης.

6. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτά τα εμβόλια COVID-19 παρακολουθούνται και μελετώνται συνεχώς.

Υπάρχουν ακόμη ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα ως άνω εμβόλια COVID-19.

Αν και δεν υπάρχουν τρέχουσες μελέτες που να αξιολογούν αυτά τα εμβόλια σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή σε έγκυες γυναίκες, αυτά τα άτομα ενδέχεται να εξακολουθούν να λαμβάνουν το εμβόλιο μετά από συμβουλή του γιατρού τους.

Μέχρι τη στιγμή που το ευρύ κοινό θα μπορεί να κάνει αυτά τα εμβόλια, θα υπάρχουν πολύ περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα.

Η έρευνα είναι μια συνεχής διαδικασία και η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των εμβολίων παρακολουθούνται συνεχώς και μελετώνται.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων