Home Επικαιρότητα Μακροχρόνια η Κυτταρική Ανοσία για τον Κορωνοϊό
Μακροχρόνια η Κυτταρική Ανοσία για τον Κορωνοϊό

Μακροχρόνια η Κυτταρική Ανοσία για τον Κορωνοϊό

Ενώ η χυμική ανοσία στον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται να μειώνεται γρήγορα μετά την ανάρρωση, νέα δεδομένα υποδηλώνουν την επιμονή της μακροχρόνιας κυτταρικής ανοσίας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 μειώνεται ταχέως σε ασθενείς μετά την ανάρρωση και ιδίως σε ασθενείς με ήπια μορφή της νόσου, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανό κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Όμως, οι πληθυσμοί των λεμφοκυττάρων Β θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης κυτταρικής ανοσοποιητικής μνήμης, όπως φα από νέα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο medRxiv.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, έχουν αναπτύξει μια τεχνική για την κυτταρομετρική ανίχνευση ροής των πρωτεϊνών σύνδεσης S-RBD, ειδικά για Β κύτταρα που παρουσιάζουν επιλεγμένα αντιγόνα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης με SARS-CoV-2.

Η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από 14 ασθενείς που ανέκαμψαν από μέτριες μορφές Covid-19, δηλαδή εμφάνισαν συμπτώματα αλλά δεν χρειάστηκαν θεραπεία με οξυγόνο.

Οι συγγραφείς επικεντρώθηκαν σε S-RBD ειδικά Β κύτταρα, καθώς τα περισσότερα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 στοχεύουν σε αυτόν τον συγκεκριμένο ιικό τομέα.

Μεταξύ των 14 συμμετεχόντων που περιλαμβάνονται, ανακαλύφθηκαν κύτταρα Β μνήμης ειδικά για το S-RBD σε 13 από αυτούς. Το FCRL5, ένας δείκτης για τη σωστή λειτουργία της ανοσοποιητικής μνήμης, εκφράστηκε επίσης πολύ.

Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσουν λεμφοκύτταρα Β ειδικής S-RBD μνήμης και ότι τα εν λόγω κύτταρα έχουν μετασχηματιστεί ώστε να γίνουν φαινοτυπικά πανομοιότυπα με τα βλαστικά κύτταρα των Β λεμφοκυττάρων.

 

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη δημιουργία μακροχρόνιας κυτταρικής μνήμης συμβατής με μακροχρόνια προστασία.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων