Home Επικαιρότητα Ο Ρόλος της Ασπιρίνης στην Αντιμετώπιση της Covid-19
Ο Ρόλος της Ασπιρίνης στην Αντιμετώπιση της Covid-19

Ο Ρόλος της Ασπιρίνης στην Αντιμετώπιση της Covid-19

Η λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θνησιμότητα στο νοσοκομείο στα άτομα που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο Anesthesia & Analgesia.

Η υπερ-πηκτική ικανότητα και ο αυξημένος θρομβωτικός κίνδυνος είναι συχνά συμπτώματα σε άτομα με σοβαρή ασθένεια Covid-19, και μεταξύ 25 και 42% των ασθενών με Covid-19 αναπτύσσουν θρομβωτικές επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τη θνησιμότητα.

Η αναδρομική μελέτη περιελάμβανε 412 άτομα στις ΗΠΑ που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, με μέση ηλικία τα 55 χρόνια.

Από αυτά, το 59,2% ήταν άνδρες και το 76,3% δεν έλαβαν ασπιρίνη.

Το υπόλοιπο έλαβε ασπιρίνη εντός 24 ωρών από την εισαγωγή ή κατά τη διάρκεια των επτά ημερών πριν από την εισαγωγή.

Οι ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη, σε σύγκριση με τους ασθενείς – μάρτυρες, είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (35,7 και 48,4 τοις εκατό αντίστοιχα) και για είσοδο σε ΜΕΘ (38,8 και 51,0 τοις εκατό αντίστοιχα).

Δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική διαφορά σχετικά με τη θνησιμότητα στο νοσοκομείο (26,5 και 23,2% αντίστοιχα).

Μετά την προσαρμογή για πιθανή συνεργιστική δράση με άλλα φάρμακα, η ασπιρίνη συσχετίστηκε ανεξάρτητα με 47% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας στο νοσοκομείο, 44% μειωμένο κίνδυνο μηχανικού αερισμού και 43% μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής στις ΜΕΘ.

Ωστόσο, δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική διαφορά στα ποσοστά μείζονος αιμορραγίας (6,1 και 7,6 τοις εκατό αντίστοιχα) ή της εμφανούς θρόμβωσης (8,2 και 8,9 τοις εκατό) μεταξύ των χρηστών ασπιρίνης και των ασθενών – μαρτύρων.

Ωστόσο, μεγαλύτερες μελέτες πρέπει να εκτιμήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας της ασπιρίνης σε ασθενείς με Covid-19.

Οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να επιτρέψουν άλλα φάρμακα που σχετίζονται με την υπερ-πηκτική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των από του στόματος αντισυλληπτικών και της θεραπείας αντικατάστασης ορμονών.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο εύρημα που πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Jonathan Chow, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Maryland.

 

«Εάν επιβεβαιωθεί το εύρημα μας, θα έκανε την ασπιρίνη το πρώτο ευρέως διαθέσιμο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με Covid-19».

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων