Home Επικαιρότητα Επιβεβαιώνεται η Αξία των Κορτικοστεροειδών για Ασθενείς με COVID-19
Επιβεβαιώνεται η Αξία των Κορτικοστεροειδών για Ασθενείς με COVID-19

Επιβεβαιώνεται η Αξία των Κορτικοστεροειδών για Ασθενείς με COVID-19

Ενώ μια βρετανική δοκιμή έχει ήδη δείξει το όφελος της δεξαμεθαζόνης ως προς τη θνησιμότητα σε βαριές περιπτώσεις ασθενών με COVID-19, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο «JAMA» επιβεβαιώνει την αξία των κορτικοστεροειδών σε έναν πληθυσμό ασθενών με κορωνοϊό.

Ο καθηγητής Pierre-François Dequin υποδεικνύει πως το μέσο κέρδος για αυτούς τους ασθενείς από την άποψη της επιβίωσης είναι της τάξης του 20%, λαμβάνοντας θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

Επτά τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.703 ασθενείς που εισήχθησαν σε εντατική θεραπεία για την COVID-19 συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την ανάλυση.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 60 χρόνια και ήταν κυρίως άνδρες (71%).

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 9 Ιουνίου και 6 Ιουλίου σε 12 χώρες.

Τα πρωτόκολλα των διαφόρων μελετών ήταν παρόμοια, δηλαδή μια τυχαιοποίηση μεταξύ μιας ομάδας ασθενών που έλαβαν κορτικοστεροειδή (678 ασθενείς συνολικά) και μιας ομάδας που έλαβε τυπική περίθαλψη, με ή χωρίς εικονικό φάρμακο (1025 ασθενείς).

Οι ασθενείς έλαβαν δεξαμεθαζόνη (τρεις δοκιμές), υδροκορτιζόνη (τρεις δοκιμές) ή μεθυλπρεδνιζολόνη (μία δοκιμή).

Η μετα-ανάλυση δείχνε ένα συνολικό όφελος για τα κορτικοστεροειδή.

Το όφελος αποδεικνύεται για τη δεξαμεθαζόνη και για την υδροκορτιζόνη, αν και οι έρευνες που αφορούσαν την δεύτερη διακόπηκαν πρόωρα.

Αυτό συνέβη διότι δε θεωρήθηκε ηθικό να συνεχιστεί μια δοκιμή έναντι του εικονικού φαρμάκου ή της συνήθους περίθαλψης, λόγω της πτωτικής τάσης στη θνησιμότητα που έδειξαν τα αποτελέσματα χρήσης της υδροκορτιζόνης.

Όσον αφορά τη μεθυλπρεδνιζολόνη, λόγω του μικρού αριθμού ασθενών που λάμβαναν αυτή την αγωγή, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων