Home Επικαιρότητα Το Θέμα της Υδροξυχλωροκίνης στην COVID-19 δεν Φαίνεται να Έχει Τελειώσει
Το Θέμα της Υδροξυχλωροκίνης στην COVID-19 δεν Φαίνεται να Έχει Τελειώσει.

Το Θέμα της Υδροξυχλωροκίνης στην COVID-19 δεν Φαίνεται να Έχει Τελειώσει

Τι γίνεται αν η μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στο “The Lancet, η οποία οδήγησε την ΠΟΥ και τη Γαλλία να σταματήσουν να συμπεριλαμβάνουν νέους ασθενείς σε κλινικές δοκιμές, με την υδροξυχλωροκίνη, δεν θεωρείται αξιόπιστη;

Ήδη, στις 30 Μαΐου, το “Lancet” δημοσίευσε στο τμήμα σφάλματος ένα πρώτο διορθωτικό, για να ανταποκριθεί σε ορισμένες ασυνέπειες που επισημάνθηκαν από πολλούς παρατηρητές (ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με την υδροξυχλωροκίνη σε προηγούμενες μελέτες, λάθος πίνακες δεδομένων…).

Σύμφωνα όμως με το Περιοδικό, δεν άλλαξε τα συμπεράσματα του άρθρου.

Στις 3 Ιουνίου, το “Lancet” δημοσιεύει μια προειδοποίηση (έκφραση ανησυχίας) σχετικά με την εν λόγω μελέτη, «για να προειδοποιήσει τους αναγνώστες για το γεγονός ότι έχουν τεθεί υπόψη μας σοβαρές επιστημονικές ερωτήσεις», και εξηγεί «ότι ανεξάρτητος έλεγχος της πηγής και της εγκυρότητας των δεδομένων (α) με εντολή των συγγραφέων, που δεν είναι συνδεδεμένοι με το Surgisphere (εταιρεία που συνέλεξε τα δεδομένα για το άρθρο, σημείωση του συντάκτη), βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτελέσματα που αναμένονται πολύ σύντομα».

Το “Lancet” αναλαμβάνει να ενημερώσει τη γνώμη του και η απόσυρση του άρθρου δεν αποκλείεται.

Όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά για να αναζωπυρωθούν πάλι οι συζητήσεις γύρω από την υδροξυχλωροκίνη, η οποία δεν έχει ακόμη αποδείξει την αποτελεσματικότητα ή την αναποτελεσματικότητά της στην COVID-19 με μια αξιόλογη θεραπευτική δοκιμή, και για την οποία ο καρδιακός κίνδυνος και η σχέση της με την αυξημένη θνησιμότητα επισημαίνονται συχνά.

Αλλά τι αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να φέρει; Η συμπερίληψη νέων ασθενών σε κλινικές δοκιμές έχει πλέον ανασταλεί.

Ακόμη και αν ξαναρχίσουν, θα υπάρξει δυσκολία να δώσουν αποτελέσματα, λόγω έλλειψης συντονισμού και συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σε αυτήν τη μάχη γύρω από την υδροξυχλωροκίνη, η επιστήμη είναι ο μεγάλος χαμένος!

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων