Home Επικαιρότητα Αβεβαιότητα Σχετικά με τις Μάσκες που Προστατεύουν από τον Κορωνοϊό
Αβεβαιότητα Σχετικά με τις Μάσκες που Προστατεύουν από τον Κορωνοϊό.

Αβεβαιότητα Σχετικά με τις Μάσκες που Προστατεύουν από τον Κορωνοϊό

Μεγάλα αναπνευστικά σταγονίδια πιθανότατα μεταδίδουν τον SARS-CoV-21.

Ωστόσο, δύο νέες μελέτες τονίζουν τις αβεβαιότητες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάσκας προσώπου στην πρόληψη της λοίμωξης από τη νόσο Covid-19.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν τέσσερις ασθενείς με Covid-19.

Το διάμεσο ιικό φορτίο στα επιχρίσματα και το σάλιο του φάρυγγα ήταν 5,66 και 4,00 λογαριθμικά αντίγραφα / ml αντιστοίχως.

Αντίθετα, το διάμεσο ιικό φορτίο μετά την έκχυση σε τρυβλία Petri χωρίς μάσκα ήταν 2,56 λογαριθμικά αντίγραφα / ml.

Αυτό συγκρίθηκε με τα 2.42 και 1.85 λογαριθμικά αντίγραφα / ml με χειρουργική και βαμβακερή μάσκα αντίστοιχα.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ούτε οι χειρουργικές ούτε οι βαμβακερές μάσκες φιλτράρουν αποτελεσματικά το SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του βήχα από μολυσμένους ασθενείς»2.

Η μελέτη περιλάμβανε μικρό αριθμό ασθενών, δεν αξιολόγησε μάσκες αναπνευστήρες N95 ούτε αντανακλά τη φυσική μετάδοση SARS-CoV-2.

Το εάν οι μάσκες συντομεύουν τις διαδρομές της απόστασης των σταγονιδίων κατά τη διάρκεια του βήχα είναι άγνωστη.

«Περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη για να προτείνουμε αν οι μάσκες προσώπου μειώνουν τη μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικά άτομα ή εκείνα με υποψία COVID-19 που δεν βήχουν», προσθέτουν οι ερευνητές2.

Εν τω μεταξύ, μια μετα-ανάλυση δηλώνει ότι «οι ιατρικές μάσκες και οι αναπνευστήρες N95 προσφέρουν παρόμοια προστασία κατά της ιικής αναπνευστικής λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για διαδικασίες μη δημιουργίας αερολύματος».

Η μετα-ανάλυση περιλάμβανε τέσσερις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, οι οποίες χρησιμοποίησαν όλες PCR για να ελέγξουν τους Coronaviridae, την οικογένεια κορωνοϊών που προσβάλουν το αναπνευστικό, σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που διαχειρίζονται αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σε σύγκριση με τους αναπνευστήρες N95, οι ιατρικές μάσκες δεν αύξησαν εργαστηριακά επιβεβαιωμένες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις ή κλινικές αναπνευστικές ασθένειες.

Η μεμονωμένη μελέτη που αξιολογεί τους κορωνοϊούς δεν διαπίστωσε καμία διαφορά μεταξύ των αναπνευστικών συσκευών N95 και των ιατρικών μασκών.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία είναι σχετικά ανεπαρκή2.

Οι ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιούνται αναπνευστήρες N95 για «διαδικασίες υψηλού κινδύνου, δημιουργίας αερολυμάτων», τουλάχιστον όταν οι προμήθειες είναι περιορισμένες.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι η «αβεβαιότητα αυτών των στοιχείων και τα αποθέματα εξαντλήσεως των αναπνευστικών συσκευών προστασίας τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω συγκριτική έρευνα ιατρικών μασκών και αναπνευστήρων N95»2.

1. Influenza and Other Respiratory Viruses DOI: 10.1111/irv.12745
2. Annals of Internal Medicine 2020; DOI: 10.7326/m20-1342

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων