fbpx

Σύντομες Οδηγίες Διαχείρισης του Stress εν Μέσω Πανδημίας

Οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες με την εμφάνιση και εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, παλεύουν καθημερινά, προκειμένου να βρουν μία χρυσή τομή ανάμεσα στις προσωπικές τους ανάγκες και τις εργασιακές απαιτήσεις.

Η αύξηση του άγχους είναι συχνό φαινόμενο, καθώς αντιμετωπίζουν τη νόσο Covid-19 και τις ευρείες επιπτώσεις της στην κοινότητα.

Τα έντονα συναισθήματα σε αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας, όπως το αυξημένο στρες, η ανησυχία, η λύπη, ο φόβος και η απογοήτευση είναι φυσιολογικές και ανθρώπινες αντιδράσεις.

Τα έντονα συναισθήματα σε αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας, όπως το αυξημένο στρες, η ανησυχία, η λύπη, ο φόβος και η απογοήτευση είναι φυσιολογικές και ανθρώπινες αντιδράσεις.

«Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε σε καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε, τόσο περισσότερο στρες και άγχος αισθανόμαστε», αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), δίνοντας οδηγίες αυτοφροντίδας και διαχείρισης του στρες κατά τη διάρκεια της κρίσης από τη νόσο Covid-19.

Σύμφωνα με την ΕΠΕ, το στρες των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στη διαχείριση και περίθαλψη ασθενών με Covid-19 σχετίζεται με μια σειρά από παράγοντες:

- Τα μέτρα ατομικής προστασίας κάθε αυτά (επακόλουθη αφυδάτωση, ζέστη, σωματική εξουθένωση, απομόνωση, υπερ-επαγρύπνηση σχετικά με την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των μέτρων ατομικής προστασίας).

- Τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2., τις πολλαπλές και σύνθετες ιατρικές και προσωπικές απαιτήσεις (αυξημένος φόρτος εργασίας, ανάγκη διατήρησης υψηλών standards, πιθανή απομόνωση από τα μέλη της οικογένειάς τους και ανησυχία για την υγεία τους).

- Το στίγμα (φόβος του κόσμου να έρθει σε επαφή με επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ασθενείς με Covid-19).

«Η ψυχική ευεξία και η συναισθηματική αντοχή των επαγγελματιών υγείας είναι θεμελιώδους σημασίας στην προσπάθειά τους να βοηθήσουμε την κοινότητα να ξεπεράσει την πανδημία Covid-19», αναφέρει η ΕΠΕ.

Η αυτοφροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική κάτω από συνθήκες αυξημένου στρες.

Συστάσεις για τη διαχείριση του στρες

Η αυτοφροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική κάτω από συνθήκες αυξημένου στρες.

Προγραμματίστε μικρά διαλείμματα για να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

Αφιερώστε χρόνο μέσα στην ημέρα σας για πράγματα που σας ευχαριστούν, ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λεπτά.

Φροντίστε τη σωματική σας υγεία μέσω της διατήρησης μιας ισορροπημένης διατροφής, σωματικής άσκησης, ξεκούρασης και επαρκούς ύπνου.

Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

Τηρήστε το πρόγραμμα των καθημερινών σας δραστηριοτήτων όσο πιο τακτικά μπορείτε.

Εκτεθείτε στο φως του ήλιου.

Παρακολουθήστε τον εαυτό σας για συμπτώματα όπως υπερβολική κόπωση, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης ή άγχος.

Επίσης, παρακολουθήστε τον εαυτό σας για αλλαγές όσον αφορά τον ύπνο, τη διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ, καπνού ή άλλων ουσιών.

Τηρήστε ένα σταθερό ρυθμό και κάντε συντήρηση δυνάμεων.

Εκπαίδευση σε στρατηγικές μείωσης της δυσφορίας, όπως διαφραγματική αναπνοή/ τεχνικές χαλάρωσης.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για μία αργή αναπνοή πριν εισέλθετε στον εργασιακό σας χώρο, πριν εισέλθετε στον θάλαμο των ασθενών ή κατά τη λήξη της βάρδιας.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο με τον εξοπλισμό της ατομικής προστασίας, όπως για παράδειγμα με τη μάσκα, αλλά η αναπνοή θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις σωματικές εκδηλώσεις του στρες.

Ζητήστε ψυχολογική βοήθεια αν θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο θα σας βοηθούσε στις παρούσες συνθήκες, καθώς αυτό το διάστημα πολλοί προσφέρουν δωρεάν συνεδρίες σε επαγγελματίες υγείας.

Αν η θρησκεία ή οποιαδήποτε πνευματική πρακτική παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σας, συνεχίστε τη συνήθη ρουτίνα σας.

Διαχειριστείτε τις γνωσιακές επιπτώσεις του στρες

Περιορίστε την πρόσληψη ειδήσεων. Έτσι θα μπορέσετε να διαχειριστείτε ευκολότερα τα δύσκολα ή αρνητικά συναισθήματα.

Η συνεχής πρόσληψη τρομακτικών πληροφοριών είναι δυνατό να οδηγήσει σε περισσότερο στρες.

Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας και εκφράστε τα σε αγαπημένα πρόσωπα και άτομα εμπιστοσύνης.

Καταπολεμήστε το στρες και αυξήστε την αίσθηση αυτό-αποτελεσματικότητας μέσα από σωστή προετοιμασία και ενημέρωση από έγκυρες πηγές.

Επικεντρώστε τις δυνάμεις σας σε πράγματα που είναι εφικτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.MedicalManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε τώρα το Application!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων