Home Επικαιρότητα Κίνδυνος Πρόκλησης Νέας Κρίσης Χρέους στην Ευρωζώνη
Κίνδυνος Πρόκλησης Νέας Κρίσης Χρέους στην Ευρωζώνη.

Κίνδυνος Πρόκλησης Νέας Κρίσης Χρέους στην Ευρωζώνη

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προειδοποίησε εχθές για τον κίνδυνο πρόκλησης μίας νέας κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, αν δεν ληφθεί κοινή δημοσιονομική δράση από όλα τα κράτη-μέλη της.

Για την Ελλάδα προβλέπει αύξηση των «κόκκινων δανείων» και επιδείνωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πρότεινε να εκδοθούν ευρωομόλογα, λύση η οποία υποστηρίζεται από τις πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης, αλλά δεν βρίσκει σύμφωνη τη Γερμανία και τους δορυφόρους της.

Ζήτησε από τους ηγέτες να σταματήσουν να διαμαρτύρονται και να σχηματίσουν μια «ισχυρή συμμαχία» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη. Οι ηθικοί κίνδυνοι δεν πρέπει να είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες των ενεργειών μας σήμερα.

Ο European Stability Mechanism (ESM) διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά υπό όρους οι πιστωτικές γραμμές δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο σε μια πανδημία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες.

Η έκδοση κοινών ομολόγων αποτελεί την ενδεδειγμένη κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού.

Τα επίπεδα του δημοσίου χρέους πρόκειται να αυξηθούν κατά 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες, εξαιτίας της αύξησης των δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Πιθανό είναι να επιδεινωθεί η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, και ν΄ αυξηθούν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν το η πανδημία έχει τελειώσει, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δείξει ευελιξία και κοινό νου…

Πρέπει να αποδειχθεί ότι το ίδιο πνεύμα, ευελιξίας και ρεαλισμού θα επιδείξουν και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων