Home Επικαιρότητα Κορονοϊός – Τα Fake News που Τροφοδοτούν τον Πανικό
Περισσότεροι από 50 οργανισμοί που κάνουν διασταύρωση για τον εντοπισμό των fake news έχουν εντοπίσει «τρία κύματα» τέτοιων πληροφοριών.

Κορονοϊός – Τα Fake News που Τροφοδοτούν τον Πανικό

Οι φουσκωμένοι απολογισμοί των κρουσμάτων και των θανάτων, όπως άλλωστε και οι παραπλανητικές πληροφορίες για την επιδημία, κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτώντας τον φόβο των πληθυσμών.

Μάλιστα, οι παραπλανητικές πληροφορίες έχουν φτάσει σε σημείο να συμβουλεύονται τη χρήση σεσουάρ για τα μαλλιά για την αποστείρωση του προσώπου και την κατανάλωση ζεστού νερού 60 βαθμών Κελσίου…

Περισσότεροι από 50 οργανισμοί που κάνουν διασταύρωση για τον εντοπισμό των fake news έχουν εντοπίσει «τρία κύματα» τέτοιων πληροφοριών.

Το ένα αφορά την προέλευση του ιού, το δεύτερο ψεύτικες πατέντες φαρμακευτικών προϊόντων και το τρίτο τρόπους πρόληψης ή θεραπείας.

Πολλές από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στηρίζονται σε προκαταλήψεις για τις διατροφικές συνήθειες στην Κίνα ή σε ρατσιστικά στερεότυπα.

Οι εικόνες με τη γυναίκα που τρώει νυχτερίδα με «ξυλάκια» έγινε viral και δημοσιεύθηκε και από δυτικά ταμπλόιντ, που βλέπουν σε αυτήν την απόδειξη ότι αιτία της κρίσης είναι η όρεξη των Κινέζων για την κατανάλωση εξωτικών άγριων ζώων!

Η αλήθεια είναι ότι, αν και η κινεζική γαστρονομική παράδοση θέλει την κατανάλωση συστατικών που σε άλλους τόπους θεωρούνται αηδιαστικά και η πώληση ζώντων ζώων αποτελεί πηγή ανησυχίας, η νυχτερίδα δεν είναι συνηθισμένο έδεσμα.

Μία από τις πλαστές ειδήσεις που κυκλοφόρησαν είναι για την ύπαρξη εμβολίου κατά του νέου κινεζικού ιού με πατέντα 2015, που αφορά έναν ιό που εντοπίσθηκε στα πουλερικά…!

Οι εντυπωσιακοί τίτλοι των μέσων ενημέρωσης και η ιστορική έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση διευκόλυναν τη διάδοση φημών.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων