fbpx
FB 01

Στρατηγική για Δύσκολες Συνομιλίες - Κάντε Ερωτήσεις

Ανεξάρτητα από το επάγγελμα που ασκείτε, οι δυσάρεστες και δύσκολες συζητήσεις είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσετε.

Λέγεται πως η επιτυχία ενός ατόμου στη ζωή μπορεί να μετρηθεί από τον αριθμό των δυσάρεστων συνομιλιών που είναι διατεθειμένος να κάνει.

Στρατηγική για Δύσκολες Συνομιλίες: Κάντε Ερωτήσεις

Θα μπορούσε να είναι με άλλο συνάδελφο, έναν πελάτη ή ασθενή.

Ή ακόμα και στην προσωπική σας ζωή.

Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει ο ίδιος κανόνας.

Στην περίπτωση της υγειονομικής περίθαλψης, η δυναμική του ιατρού-ασθενούς είναι κάπως μοναδική και πρέπει να αντιμετωπιστεί λίγο διαφορετικά.

Παρακάτω, ακολουθεί μια τεχνική επικοινωνίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν έχετε κάποιες δύσκολες συνομιλίες.

Αυτή η τεχνική αφορά στο να τα «ρίχνετε» όλα στο άλλο άτομο.

Πάρτε ως παράδειγμα πως είστε επόπτης και πως πρέπει να κάνετε σχόλια σε έναν νέο ασκούμενο γιατρό για την απόδοσή του.

Έχετε κάποια σημαντικά και ειλικρινή σχόλια να του κάνετε.

Πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκουν αυτές τις συζητήσεις ιδιαίτερα εύκολες.

Πριν ξεκινήσετε τη συζήτηση, όταν κάθεστε με το άλλο άτομο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να του κάνετε μια ερώτηση όπως:

«Πώς νομίζεις ότι τα έχεις πάει;», «Τι νιώθεις για την απόδοσή σου;», «Υπάρχει κάτι που πιστεύεις ότι θα μπορούσες να έχεις κάνει καλύτερα;».

Μπορείτε επίσης, να συνεχίσετε λέγοντας: «Τι πιστεύετε ότι σας εμποδίζει να επιτύχετε το ιδανικό σας βάρος;».

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ίσως ακόμη και 9 στις 10, οι περισσότεροι άνθρωποι είτε θα σας δώσουν την απάντηση, είτε τουλάχιστον θα δώσουν μια αληθινή αφετηρία στην οποία μπορείτε να βασιστείτε για να κάνετε τα σχόλια που θέλετε.

Αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνική επικοινωνίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι όταν μιλάτε στους ασθενείς σας σχετικά με την απώλεια βάρους.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα υψηλό ποσοστό ατόμων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να γίνετε συχνά με τους ασθενείς.

Όταν εξετάζετε τις συνήθειες του βάρους και του τρόπου ζωής ενός ασθενούς, αντί να τους κρίνετε ή να τους λέτε ότι πρέπει να χάσουν βάρος για χάρη της υγείας τους, μπορείτε απλά να τους ρωτήσετε:

«Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ιδανικό σας βάρος;».

Σχεδόν κάθε φορά, οι ίδιοι οι ασθενείς θα αναφέρουν έναν αριθμό που θα τους οδηγούσε στον ιδανικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μπορείτε να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρέπει να εφαρμόσουν.

Μπορείτε επίσης, να συνεχίσετε λέγοντας:

«Τι πιστεύετε ότι σας εμποδίζει να επιτύχετε το ιδανικό σας βάρος;».

Και πάλι, συνήθως θα πουν ακριβώς αυτό που θα θέλατε να πείτε!

Τελικά, το να τα «ρίχνετε» όλα στο άλλο άτομο, βασίζεται απλά στο να κάνετε τους ανθρώπους να σκεφτούν περισσότερο το τι πρέπει να κάνουν σε οποιαδήποτε κατάσταση, και να τους προτρέψετε να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο για να τη βελτιώσουν.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων