Home Επικοινωνία Ασθενή Η Εκπαίδευση των Ασθενών Μπορεί να Βελτιώσει τη Συμμόρφωση στα Φάρμακα
Η Εκπαίδευση των Ασθενών Μπορεί να Βελτιώσει τη Συμμόρφωση στα Φάρμακα.

Η Εκπαίδευση των Ασθενών Μπορεί να Βελτιώσει τη Συμμόρφωση στα Φάρμακα

Για τους γιατρούς που επιθυμούν να βελτιώσουν τη συμμόρφωση των ασθενών στα φάρμακα, η απάντηση μπορεί να έγκειται στη στόχευση της εκπαίδευσης των ασθενών και της παιδείας τους, όσον αφορά την υγεία.

Η μη συμμόρφωση των ασθενών είναι εξαιρετικά συχνή, επηρεάζοντας έως και το 40-50% των ασθενών, πολλοί από τους οποίους έχουν χρόνιες παθήσεις, δεν έχουν λάβει την κατάλληλη παιδεία όσον αφορά την υγεία και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε δυσμενείς επιπτώσεις.

Οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να βελτιώσουν τη συμμόρφωσή τους μέσω μιας σειράς απλών, πρακτικών βημάτων επικοινωνίας, που ξεκινούν από τον τρόπο με τον οποίο τους εξηγούν τη φαρμακευτική τους αγωγή έως την εκτύπωση απλών έντυπων υλικών.

Είναι πολύ συνηθισμένο, όταν οι γιατροί μιλούν με τους ασθενείς τους και τους εξηγούν τις οδηγίες λήψης των φαρμάκων, πολλοί από αυτούς να μην κατανοούν πραγματικά τις οδηγίες που τους δίνονται.

Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής τυχόν φυλλαδίων, εγγράφων ή πληροφοριών σχετικά με τα φάρμακα.

Πρέπει να τους δίνουν έγγραφα και σε απλή μορφή, γραμμένα με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να μπορούν να τα καταλάβουν, με μεγάλα μεγέθη γραμματοσειρών, εικονογράμματα ή ακόμη και επεξηγηματικά βίντεο για να κατανοήσουν την πάθηση τους και τη θεραπεία της.

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με προβλήματα όρασης θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη, πράγμα που σημαίνει ότι τα έγγραφα δεν πρέπει να εκτυπώνονται σε πολύ μικρό μέγεθος.

Εκτός των παραπάνω, οι γιατροί μπορούν να ρωτούν εάν ο ασθενής κατάλαβε τι έχει διαβάσει ή έχει ακούσει και στη συνέχεια, να του ζητούν να επαναλάβει τα απαραίτητα πριν φύγει από το ιατρείο τους.

Είναι επίσης σημαντικό, οι γιατροί να μην υποθέτουν ότι οι ασθενείς γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν συσκευές όπως εισπνεόμενα ή ενέσιμα φάρμακα.

Ίσως ανακαλύψουν αργότερα ότι ένας ασθενής το χρησιμοποιούσε με λάθος τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δεδομένου ότι τα άτομα με επικείμενα νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό και να χάσουν τη ζωή τους από αυτόν, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν γιατί παίρνουν κάθε φάρμακο που χρησιμοποιούν.

Οι γιατροί πρέπει να λένε στους ασθενείς για ποιο λόγο λαμβάνουν κάθε φάρμακο.

Εάν οι γιατροί έκαναν μόνο ένα πράγμα και αυτό ήταν να πουν στους ασθενείς τους «Αυτό είναι για την υψηλή αρτηριακή σας πίεση και αυτό για την υψηλή χοληστερόλη σας», ο ασθενής θα ήταν πιο πιθανό να λαμβάνει τα φάρμακα σε τακτική βάση.

Διαφορετικά, όταν οι ασθενείς δεν είναι σίγουροι για το τι κάνει ένα φάρμακο, ειδικά εάν έχει υψηλό κόστος, μπορεί να το παίρνουν λιγότερο συχνά ή ακόμα και να σταματήσουν να παίρνουν ένα φάρμακο για να εξοικονομήσουν χρήματα, μεταξύ άλλων λόγων.

Αρκετοί γιατροί θεωρούν πως οι ασθενείς τους ξέρουν πώς να πάρουν ένα φάρμακο και δεν τους εξηγούν.

Αντ’ αυτού, πρέπει πάντα να υποθέτουν ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς τους έχουν χαμηλή παιδεία στην υγεία και να κάνουν τις πληροφορίες όσο το δυνατόν πιο κατανοητές.

{module title=”Adsence article”}

Το γεγονός ότι θα συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο στον ασθενή, δεν σημαίνει ότι ο ασθενής πρόκειται να το καταλάβει ή να το χρησιμοποιήσει σωστά.

Είναι στο χέρι του γιατρού να το κάνει αυτή την πληροφόρηση κατανοητή σε όλους τους ασθενείς του.

{module title=”Υπογραφή”}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων