Home Επικοινωνία Ασθενή Πόσα Πολλά Μπορείτε να Διδαχθείτε από τους Ασθενείς σας
Μάθετε από τους ασθενείς σας.

Πόσα Πολλά Μπορείτε να Διδαχθείτε από τους Ασθενείς σας

Παραδοσιακά, η σχέση ασθενούς-ιατρού θεωρείται ότι είναι ως επί το πλείστον μονόπλευρη.

Οι γιατροί διαθέτουν ιατρικές γνώσεις και σοφία, ενώ οι ασθενείς χρειάζονται ιατρική βοήθεια και καθοδήγηση για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας τους.

Συνεπώς, η μεταφορά πληροφοριών και οι συμβουλές παραδοσιακά ρέουν κυρίως προς τη μία κατεύθυνση, από τον γιατρό στον ασθενή.

Ωστόσο, αυτή η μοναδική σχέση εξουσίας μεταξύ ασθενών και γιατρών δεν αναιρεί το γεγονός ότι και οι γιατροί μπορούν και πρέπει να μάθουν από τους ασθενείς τους.

Και αυτή η μάθηση από τους ασθενείς μπορεί να επηρεάσει τον ψυχισμό των ιατρών, τόσο στο ποιοι είναι σα γιατροί όσο και σαν άνθρωποι.

Η μάθηση από τους ασθενείς αρχίζει πραγματικά στην αρχή της ιατρικής εκπαίδευσης.

Πέρα από τη βασική διδασκαλία και εργαστηριακή εξάσκηση, οι γιατροί μαθαίνουν πώς να εφαρμόζουν ρεαλιστικά την ιατρική σε μεμονωμένους ασθενείς που είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι.

Διότι, μια ασθένεια μπορεί μεν να έχει καθολικά χαρακτηριστικά, εκδηλώνεται όμως μοναδικά σε κάθε ασθενή.

Κατανοώντας πώς παρουσιάζεται η ασθένεια και πώς επηρεάζει άτομα με διαφορετικό γενετικό και προσωπικό ιστορικό, γίνεται η σωστή διάγνωση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η ίδια η υγειονομική περίθαλψη επιτελείται πάντα στο πλαίσιο ενός διαδικτύου διαπροσωπικών σχέσεων και συχνά σύνθετων συναισθημάτων.

Αν οι γιατροί θέλουν πραγματικά να θέσουν τους ασθενείς στο κέντρο της φροντίδας τους, πρέπει να έχουν πάντα κατά νου πώς οι ασθένειες επηρεάζουν τους ασθενείς και τους γύρω τους ως άτομα.

Μόνο τότε μπορούν να εφαρμόσουν την επιστήμη της ιατρικής με ενσυναίσθηση, παρέχοντας μια πραγματικά ανθρωπιστική επίδραση στην ιατρική πρακτική.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη πτυχή της μάθησης από τους ασθενείς που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε.

Αυτά είναι τα «προσωπικά» μαθήματα που ο κάθε ιατρός μαθαίνει από την επαφή με τους ασθενείς με την πάροδο του χρόνου.

Ο ιατρός μπορεί να βοηθήσει ενεργά μόνο με τη συνεργασία με τους ασθενείς του, σα συνοδοιπόρος στη ζωή τους.

Σχέση μεταξύ ασθενών και γιατρών.

Καθώς κινούνται τόσο από καταστάσεις υγείας όσο και ασθένειας, συμμετέχει μαζί τους τόσο στις ευχάριστες καταστάσεις που βιώνουν, όσο και στις δυσάρεστες.

Για πολλούς γιατρούς η συνεργασία με τους ασθενείς τους ωθεί να εκτιμούν όλο και περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Εστιάζει την προσοχή τους στην ευθραυστότητα της ζωής, στην ευαισθησία στα θέματα υγείας, καθώς και στις ανησυχίες και τους φόβους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς τους.

Και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι παρατηρούν τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των ασθενών στην αντιμετώπιση δύσκολων ιατρικών περιπτώσεων και την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες.

Αυτές οι κοινές εμπειρίες με τους ασθενείς με την πάροδο του χρόνου διδάσκουν πολλά στους γιατρούς.

Να ακούνε, να είναι παρόντες και να δεχτούν τι έχει να προσφέρει η ίδια η ζωή.

Τα διδάγματα που αντλούν οι γιατροί από τη συμμετοχή των ασθενών στη ζωή τους επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν τους άλλους και μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή προσωπικού συναισθηματικού πλούτου, αν είναι πρόθυμοι να τα εκμεταλλευτούν.

Δυστυχώς, πολλοί γιατροί αγνοούν αυτήν την αμφίδρομη σχέση ασθενούς-ιατρού ή απλά επιλέγουν να επικεντρωθούν μόνο στην επιστημονική μάθηση από τους ασθενείς.

Δεν εκτιμούν τις πιθανές προσωπικές ανταμοιβές που μπορεί να φέρει, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό στο πλαίσιο των συνθηκών της σύγχρονης ιατρικής.

Αλλά αν αφιερώσουν χρόνο για να ασχοληθούν περισσότερο και να μάθουν από τους ασθενείς, αυτό θα τους κάνει πιο ευγενικούς και συμπονετικούς γιατρούς και τελικά καλύτερους ανθρώπους.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων