fbpx

9 Πράγματα που μας Δίδαξε η Καθημερινότητα

- Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας είναι προβληματικό και δεν υπάρχει εύκολη λύση επιδιόρθωσης.

Το κόστος λειτουργίας του είναι πολύ υψηλό και δυστυχώς τα οφέλη των πολιτών είναι αρκετά χαμηλά.

Σχετικά με το πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο, οι αιτίες είναι γνωστές και αναρίθμητες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι γιατροί θα πρέπει να καθοδηγήσουν τους αρμόδιους προς ένα καλύτερο σύστημα υγείας.

Στο επίκεντρο της υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να βρίσκεται η σχέση μεταξύ ιατρού και ασθενή και αυτός είναι ένας θεσμός ο οποίος πρέπει να παραμείνει προστατευμένος πάση θυσία.

Ο ιατρός πρέπει να αναδείξει διττά τον ρόλο του!

Ιστορικά μιλώντας, οι γιατροί έχουν την τάση να αποφεύγουν την επικοινωνιακή πλευρά της ιατρικής και επικεντρώνονται μόνο στο επιστημονικό τους έργο, αλλά αυτό δεν αποτελεί πλέον ρεαλιστική επιλογή.

Ο ιατρός πρέπει να αναδείξει διττά τον ρόλο του!

- Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες υποτιμόνται και δεν αμείβονται επαρκώς.

Οι γιατροί κάνουν τη διάγνωση, αναπτύσσουν τα θεραπευτικά πλάνα, αλλά αυτοί που φέρνουν εις πέρας το έργο είναι οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες.

Είναι παρόντες και παρούσες στα καλά, στα άσχημα, στα δύσκολα και σε οτιδήποτε άλλο προκύπτει.

Συγκριτικά με τους ιατρούς, αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς και με τις οικογένειες των ασθενών.

Ένας ικανός και συμπονετικός νοσοκόμος παρέχει ουσιαστικά ένα ανεκτίμητο όφελος για έναν ιατρό και αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Την απόδοση της ευγνωμοσύνης αυτής, μπορεί να μην την αισθάνεστε τώρα, αλλά θα την αντιληφθείτε ολοένα και περισσότερο, όσο περνάνε τα χρόνια και όσο θα συνειδητοποιείτε το μέγεθος της προσφοράς τους.

- Εξακολουθεί να μην υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ανθρώπινη επικοινωνία, την ανακούφιση από το πόνο ή την υποστήριξή των ασθενών, όταν βρίσκονται στα τελευταία βήματα της ζωής τους.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κρατικός τομέας της υγειονομικής περίθαλψης, αυτές οι στιγμές έχουν μια καταπληκτική ικανότητα να απομακρύνουν όλα τα κακώς κείμενα και να σας υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα.

Το να βρίσκεστε αντιμέτωπος με έναν άρρωστο ασθενή και να είστε σε θέση να τον θεραπεύσετε, είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα ση ζωή σας.

Παρομοίως, βοηθώντας έναν ασθενή να αντιμετωπίσει τον θάνατο με αξιοπρέπεια και ανακουφίζοντάς τον από την ταλαιπωρία στο τέλος της ζωής του, είναι η ίδια η ανθρώπινη οντότητα… στα καλύτερά της.

- Μερικές φορές, τα δυσάρεστα αποτελέσματα δεν φεύγουν ποτέ από το μυαλό σας.

Ακόμα κι αν όλα γίνονται τέλεια με κάποιον ασθενή, μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά και σίγουρα αρκετοί από εσάς το γνωρίζετε ή το έχετε βιώσει.

Οι γιατροί, συχνά μεταφέρουν πολλές από αυτές τις κακές αναμνήσεις μαζί τους, για αρκετά χρόνια.

Δυστυχώς, η κουλτούρα της ιατρικής δεν ενθαρρύνει συχνά την εξωστρέφεια των ιατρών απέναντι στους άλλους ή στους συναδέλφους τους.

- Οι ασθενείς πλέον επιθυμούν να αποφασίσουν από μόνοι τους το θεραπευτικό τους πλάνο.

Με την ατελείωτη παροχή ιατρικών πληροφοριών μέσω διαδικτύου και με τις online ιατρικές εφαρμογές, πολλοί ασθενείς έρχονται εκτενώς διαβασμένοι και οπλισμένοι με αρκετές ιδέες και προτάσεις.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει προκλήσεις όταν η ηλεκτρονική πηγή δεν είναι έγκυρη και αξιόπιστη ή δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές επιπλοκές του συγκεκριμένου ασθενούς.

- Η επιδημία της εξουθένωσης των ιατρών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, κανείς δεν σέβεται τους γιατρούς.

Πολλοί από αυτούς έχουν κουραστεί από τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις παραγωγικότητας, την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και από το υπερβολικές διοικητικές και γραφειοκρατικές εργασίες.

Το σύστημα  πιέζει πολύ τους γιατρούς και η έλλειψη γενικά υγειονομικού προσωπικού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το κρατικό σύστημα υγείας και δυστυχώς πολλοί ανησυχούν ότι θα επιδεινωθεί στα επόμενα δέκα χρόνια.

- Πολλοί γιατροί δεν εξηγούν τα πράγματα στους ασθενείς σε απλή γλώσσα.

Είναι ελάχιστοι οι ασθενείς εκείνοι οι οποίοι κατανοούν πραγματικά τα δικά τους ιατρικά προβλήματα και το λάθος δεν είναι δικό τους, καθώς οι περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν δύσκολο λεξιλόγιο και δυσνόητους επιστημονικούς όρους.

Μάλιστα, οι γιατροί οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση επί ποδός και στον αγώνα, καθώς και η κατακερματισμένη ιατρική φροντίδα, συμβάλλουν σε ένα τέτοιο πρόβλημα.

- Αρκετοί γιατροί έχουν εξοικειωθεί με την κακή, ανάγωγη, και συχνά απειλητική συμπεριφορά των εκνευρισμένων ασθενών.

Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή είναι να ακούτε προσεκτικά και να προσπαθείτε να κατανοήσετε την αιτία του κακού.

Συχνά συμβαίνει επειδή είναι φοβισμένοι, απελπισμένοι ή λόγω πόνου.

- Η παρακολούθηση της επικαιρότητας και των τελευταίων ιατρικών πληροφοριών είναι ουσιαστικά μια αναγκαιότητα.

Η ιατρική είναι ένας τομέας ο οποίος συνεχώς αλλάζει, εξελίσσεται… και γι’ αυτόν τον λόγο οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν την επικαιρότητα και να δεσμεύονται στη διά βίου μάθηση.

Ιδιαίτερα για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς, η άμεση επαφή με την επικαιρότητα, τις εξελίξεις, τις αλλαγές, κ.λπ. κάνει σχετικά πολύ πιο εύκολο το διδακτικό τους έργο, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη ότι και εδώ χρειάζεται χρόνος.

www.MedicalManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο medicalmanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.