Home Επικαιρότητα Θεωρίες Συνωμοσίας και Fake News για τον Κορωνοϊό
Θεωρίες Συνωμοσίας και Fake News για τον Κορωνοϊό.

Θεωρίες Συνωμοσίας και Fake News για τον Κορωνοϊό

Όσον αφορά τον νέο κορωνοϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από τον Φεβρουάριο του 2020, έχει σημάνει συναγερμό για «μαζική επιδημία πληροφόρησης», σχετικά με πληροφορίες των οποίων το περιεχόμενο δεν είναι αληθές.

Η κ. Christina Tardanguila, διευθύντρια του διεθνούς δικτύου “fact checking IFCN”, ανέλυσε τα κάτωθι στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων AFP:

«Βλέπουμε τις ίδιες εσφαλμένες πληροφορίες να εμφανίζονται στην Ασία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική με διαφορά λίγων ωρών.

Κερδίσαμε τη μάχη των fake news που σταμάτησαν να κυκλοφορούν, αλλά χάνουμε τη μάχη των ψεύτικων θεραπειών και των ψεύτικων μέσων πρόληψης.

Ελλείψει ιατρικής θεραπείας για τον κορωνοϊό, οι ψεύτικες αγωγές, οι ψεύτικες συμβουλές και τα ψεύτικα διαγνωστικά τεστ κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάμεσα στους ανθρώπους, που διασπείρουν σκοπίμως fake news, για λόγους συνωμοσιολογικούς ή για λόγους εμπορικούς υπάρχουν πολλοί που διασπείρουν αυτές τις ‘πληροφορίες’ χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι είναι ψευδείς, άρα χωρίς κακοπιστία.

Το ιδιαίτερο αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι ότι η παραπληροφόρηση αγγίζει όλον τον κόσμο, περιλαμβανομένων των μορφωμένων».

Αυτή η διασπορά μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ταχύτητα αντίδρασης των κοινωνιών απέναντι στον νέο κορωνοϊό, τη στιγμή που η ταχύτητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τον έλεγχό της.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων