Home Επικαιρότητα Άσκηση με Βάρη και Αλτσχάιμερ – Τι Έδειξε Νέα Έρευνα;
Οι συμμετέχοντες που έκαναν ασκήσεις με βάρη έπρεπε να κάνουν 90 λεπτά επιτηρούμενης προπόνησης, κάθε εβδομάδα για έξι μήνες.

Άσκηση με Βάρη και Αλτσχάιμερ – Τι Έδειξε Νέα Έρευνα;

Και όμως η άσκηση με βάρη μπορεί να επιδράσει θετικά στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη Αυστραλών ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “NeuroImage”.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής, 6 μήνες άσκησης με βάρη, όχι μόνο επιβράδυναν, αλλά σταμάτησαν τον εκφυλισμό στον ιππόκαμπο και τις υποπεριφέρειές του, έναν χρόνο μετά την άσκηση.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ μελέτησε 100 άτομα με υψηλό κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, λόγως ήπια γνωστικής εξασθένησης, όπως μείωση της μνήμης και άλλων δεξιοτήτων σκέψης.

Χωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες και τους δόθηκαν καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του εγκεφάλου με χρήση υπολογιστή, της άσκησης με βάρη, αλλά και ενός συνδυασμού των δύο.

Οι συμμετέχοντες που έκαναν ασκήσεις με βάρη έπρεπε να κάνουν 90 λεπτά επιτηρούμενης προπόνησης, κάθε εβδομάδα για έξι μήνες.

«Έκαναν άσκηση με βάρη για 45 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα, για έξι μήνες και στη συνέχεια περιμέναμε 12 μήνες και τότε είδαμε αυτά τα πραγματικά ισχυρά αποτελέσματα», ανέφερε ο καθηγητής Michael Valenzuela, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για τα ευρήματα αυτά.

Είτε η άσκηση με βάρη επιδρά θετικά στον εγκέφαλο γιατί απελευθερώνει ευεργετικές χημικές ουσίες στο αίμα, είτε βοηθά την ηλεκτρονική διέγερση του ιππόκαμπου μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων