Home Επικαιρότητα ΕΟΦ – Περιορισμοί στη Χρήση Κυπροτερόνης Λόγω Κινδύνου Εμφάνισης Μηνιγγιώματος
Οι συστάσεις έπονται μίας επισκόπησης του κινδύνου εμφάνισης του σπάνιου όγκου μηνιγγιώματος με την κυπροτερόνη.

ΕΟΦ – Περιορισμοί στη Χρήση Κυπροτερόνης Λόγω Κινδύνου Εμφάνισης Μηνιγγιώματος

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) απηύθυνε προειδοποίηση σχετικά με τη χρήση κυπροτερόνης.

Συγκεκριμένα, η PRAC συστήνει τα σκευάσματα κυπροτερόνης με ημερήσιες δόσεις 10 mg ή περισσότερο να χρησιμοποιούνται μόνο σε ανδρογονοεξαρτώμενες παθήσεις, όπως η υπερτρίχωση, η αλωπεκία, η ακμή και η σμηγματόρροια, όταν άλλες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με χαμηλότερες δόσεις, έχουν αποτύχει.

Όταν, δε, οι υψηλότερες δόσεις ξεκινήσουν να λειτουργούν, η δόση θα πρέπει σταδιακά να μειώνεται στην ελάχιστη αποτελεσματική δόση.

Οι συστάσεις έπονται μίας επισκόπησης του κινδύνου εμφάνισης του σπάνιου όγκου μηνιγγιώματος με την κυπροτερόνη.

Σε γενικές γραμμές, αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι σπάνια, μπορεί να προσβάλλει μεταξύ 1 και 10 ανά 10.000 ανθρώπους και εξαρτάται από τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με τις αυξανόμενες σωρευτικές δόσεις.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν κάποιον κίνδυνο για τα σκευάσματα κυπροτερόνης χαμηλής δόσης που περιέχουν 1 ή 2 χιλιοστογραμμάρια κυπροτερόνης σε συνδυασμό με αιθινυλοιστραδιόλη ή βαλεριανική οιστραδιόλη και τα οποία χρησιμοποιούνται για την ακμή, την υπερτρίχωση, την αντισύλληψη, ή τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Ωστόσο, για λόγους προφύλαξης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ανθρώπους που έχουν ή είχαν ένα μηνιγγίωμα.

Αυτός ο περιορισμός είναι ήδη σε ισχύ για τα σκευάσματα υψηλότερης δόσης.

Δείτε Εδώ
την Ανακοίνωση

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων