Home Επικαιρότητα Μείωση του Κινδύνου για Μετεγχειρητικές Επιπλοκές Μετά από Διακοπή του Καπνίσματος
Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχουν στα τσιγάρα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου και να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση.

Μείωση του Κινδύνου για Μετεγχειρητικές Επιπλοκές Μετά από Διακοπή του Καπνίσματος

Πολλαπλά οφέλη έχουν όσοι πάρουν την απόφαση να διακόψουν το κάπνισμα πριν από μία χειρουργική επέμβαση.

Γεγονός είναι πως οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως διαταραχές της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων, λοιμώξεις και καθυστερημένη ή μειωμένη επούλωση πληγών, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα περίπου τέσσερις εβδομάδες, ή και ακόμη περισσότερο, πριν από μία επέμβαση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης, έξι μήνες μετά την επέμβαση, όσοι διακόπτουν το κάπνισμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές σχετιζόμενες με την αναισθησία, σε σύγκριση όσους δεν το διακόπτουν.

Συγκεκριμένα, η νέα κοινή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Πανεπιστήμιο του Newcastle και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αναισθησιολόγων (World Federation of Societies of Anaesthesiologists – WFSA) έδειξε ότι κάθε εβδομάδα μετά από τέσσερις εβδομάδες αποχής από το κάπνισμα βελτιώνει τα αποτελέσματα υγείας κατά 19% με βελτιωμένη ροή αίματος σε όλα τα βασικά όργανα του σώματος.

Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχουν στα τσιγάρα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου και να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση.

Ο καπνός επηρεάζει επίσης τους πνεύμονες, καθιστώντας δύσκολη τη ροή του κατάλληλου ποσού αέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετα-χειρουργικών επιπλοκών στους πνεύμονες.

Το κάπνισμα παραμορφώνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς και μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης στην περιοχή του τραύματος.

«Είναι φανερό ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα από την αναβολή της χειρουργικής επέμβασης ώστε να δοθεί στους ασθενείς η ευκαιρία να σταματήσουν το κάπνισμα, οδηγώντας σε καλύτερη υγεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Dr Vinayak Prasad, επικεφαλής της μονάδας “WHO Tobacco Free Initiative (TFI)” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων