Home Επικαιρότητα Συνήγορος του Πολίτη – Υποχρεωτικός Πρέπει να Είναι ο Εμβολιασμός των Μαθητών
Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κρίνεται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη – Υποχρεωτικός Πρέπει να Είναι ο Εμβολιασμός των Μαθητών

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε, με ανακοίνωσή του, στον εμβολιασμό και το ζήτημα των γονέων που δεν επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι δεν υφίστανται ιατρικές αντενδείξεις.

Σε συστάσεις που απευθύνονται προς τους ιδιώτες, ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση η αναγκαιότητα των εμβολιασμών υπογραμμίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας ως το σημαντικότερο όπλο ενάντια σε σοβαρά νοσήματα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

«Περαιτέρω, ιδιαίτερα απασχόλησε την Αρχή η στάση του Υπουργείου Παιδείας (όπως έχει εκφραστεί με διαδοχικές εγκυκλίους από το 2013) σε σχέση με την διενέργεια των προβλεπόμενων εμβολιασμών ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση» όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του «Παρότι οι αντίστοιχες προβλέψεις για τους παιδικούς σταθμούς είναι σαφείς, η διευκρινιστική εγκύκλιος που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, καταλείπει το περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών με επικρατέστερη εκείνη που επιτρέπει στους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους “για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες)…”».

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα, με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό εξάπλωσής της, ο κίνδυνος μετάδοσης άλλων ασθενειών, καθώς και η ελλιπής προστασία των παιδιών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω πραγματικών ιατρικών αντενδείξεων, όπως είναι, για παράδειγμα, η ανοσοκαταστολή, αλλά και συνολικά του πληθυσμού των παιδιών λόγω περιορισμού της εμβολιαστικής κάλυψης, επέβαλε την παρέμβαση της Αρχής, η οποία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, απέστειλε τις θέσεις της στο αρμόδιο Υπουργείο δύο φορές.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπογράμμισε την ανάγκη έκδοσης νέας και σαφούς στο περιεχόμενό της εγκυκλίου, η οποία δεν θα καταλείπει αμφιβολία σε σχέση με τη διενέργεια των εμβολίων ως προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητριών και μαθητών στα σχολεία.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Αρχή στην ανακοίνωσή της, μέχρι σήμερα οι προτάσεις της δεν έχουν γίνει δεκτές.

www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων