Home Επικαιρότητα Νέα Ακτινοθεραπεία θα Μπορούσε να Θεραπεύσει τον Καρκίνο σε Χιλιοστά του Δευτερολέπτου
Μία νέα επαναστατική θεραπεία έρχεται να δώσει νέες ελπίδες σε όσους πάσχουν από καρκίνο.

Νέα Ακτινοθεραπεία θα Μπορούσε να Θεραπεύσει τον Καρκίνο σε Χιλιοστά του Δευτερολέπτου

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μία καινούργια, επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον χρόνο που περνά ο ασθενής στη θεραπεία, αλλά και να βελτιώσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Πρόκειται για τη νέα ακτινοθεραπεία – εξπρές Flash, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στο Κέντρο Καρκίνου ‘Αμπραμσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο, ελληνικής καταγωγής, καθηγητής ογκολογίας, Κωνσταντίνος Κουμένης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “International Journal of Research Oncology, Biology & Physics”.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε τρωκτικά, που έδειξαν ότι πρόκειται για μία θεραπεία πολλά υποσχόμενη, καθώς είναι εξίσου αποτελεσματική στην καταπολέμηση των όγκων με την παραδοσιακή θεραπεία, ενώ παράλληλα δεν καταστρέφει τους υγιείς ιστούς.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ακτινοβολία πρωτονίων για να δημιουργήσουν σε επιταχυντή (κύκλοτρο) μια δόση διάρκειας 100 έως 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου, που φαίνεται πως είναι αρκετή για να δώσει σε έναν καρκινοπαθή όλη την αναγκαία ακτινοθεραπεία.

Το όνομα Flash αναφέρεται στον εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό με τον οποίο η τεχνική αυτή παράγει ακτινοβολία και στοχεύει τους ιστούς – και είναι αυτή η ταχύτητα που φαίνεται να κάνει τη διαφορά.

Η ακτινοθεραπεία Flash χρησιμοποιεί την ίδια συνολική ποσότητα ακτινοβολίας με τις υπάρχουσες θεραπείες, αλλά αντί να χορηγεί τη δόση σε συνεδρίες που διαρκούν εβδομάδες, το κάνει σε συνεδρίες διάρκειας μόλις λίγων λεπτών.

Χαρακτηριστικό είναι πως η όλη θεραπεία διαρκεί δέκατα του δευτερολέπτου.

Να σημειωθεί πως πέρα από τον ογκολόγο Κωνσταντίνο Κουμένη, ο οποίος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν άλλοι δύο Έλληνες, ο Ιωάννης Βεργινάδης και η Αναστασία Βελαλοπούλου.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων