Home Επικαιρότητα Απλήρωτοι για 5 Μήνες οι 760 Οικογενειακοί Γιατροί
Οι απλήρωτοι οικογενειακοί γιατροί αγγίζουν τους 760 πανελλαδικά.

Απλήρωτοι για 5 Μήνες οι 760 Οικογενειακοί Γιατροί

Οι απλήρωτοι οικογενειακοί γιατροί αγγίζουν τους 760 πανελλαδικά. Πρόκειται για γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους που συμβλήθηκαν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Λόγω της καθυστέρησης πληρωμής τους οδεύουν σε επίσχεση εργασίας καθώς ήδη έχουν συμπληρώσει 4 μήνες καθυστέρησης των δεδουλευμένων τους.

Η αιτία της μη καταβολής της αμοιβής τους είναι το νομικό κενό που έχει δημιουργηθεί για τον τρόπο της αποπληρωμής τους.

Να υπενθυμίσουμε πως η προγενέστερη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε καθορίσει πως οι οικογενειακοί γιατροί που θα έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα αμείβονταν αρχικά με πάγια αντιμισθία της τάξεως των 1.800 ευρώ και στη συνέχεια θα υπέγραφαν σύμβαση με βάση τον πληθυσμό αναφοράς.

Ωστόσο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μπλόκαρε τη διαδικασία υποβολής τιμολογίων από τους γιατρούς, μέχρι να κάνει τον επανυπολογισμό.

Οι οικογενειακοί γιατροί θα συνεπικουρούσαν το έργο των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και θα κάλυπταν ως οικογενειακοί γιατροί τον πληθυσμό όπου δεν υπήρχαν ΤΟΜΥ.

Εκτός από τις ελάχιστες ΤΟΜΥ (127 πανελλαδικά) και την λειψή στελέχωσής τους, ελάχιστοι είναι και όσοι γιατροί συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι μόλις 760 συμβεβλημένοι ανά την Ελλάδα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι πως, εκτός από το ότι ουσιαστικά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν έχει λειτουργήσει οι τρεις ειδικότητες είναι δυσεύρετες πλέον για τους ασφαλισμένους.

Για να έχουν οι ασφαλισμένοι δωρεάν πρόσβαση σ’ αυτές τις κατηγορίες ιδιωτών γιατρών πρέπει να απευθυνθούν σε νοσοκομεία ή σε δομές και ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας όπου και εάν υφίστανται.

Άξιο λόγου είναι ότι ο πληθυσμός ευθύνης για τους οικογενειακούς γιατρούς είχε οριστεί από την πρώην ηγεσία στα 2.250 άτομα για τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, και στα 1.500 άτομα για τους παιδιάτρους.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, γιατροί δεν έχουν κατορθώσει να έχουν αυτόν τον πληθυσμό, καθώς δεν είναι και μεγάλος ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών σε οικογενειακό γιατρό.

Λόγω του ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειωθούν κατά το ήμισυ οι απολαβές των γιατρών ως προς την πάγια αντιμισθία τους οι ιατρικοί κύκλοι αναφέρουν πως αρκετοί εξ’ αυτών θα διακόψουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων