Home Επικαιρότητα Οι Επιπτώσεις της Ανθυγιεινής Ζωής στην Καρδιά
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνδέονται άμεσα με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Οι Επιπτώσεις της Ανθυγιεινής Ζωής στην Καρδιά

Σύμφωνα με τα πορίσματα της PERSEAS (Prospective Evaluation of Vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study) και της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.), τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω νοσήματα συνδέονται άμεσα με τον ανθυγιεινό σύγχρονο τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το άγχος.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνδέονται άμεσα με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 52.7 έτη και όπως διαπιστώθηκε,1 στους 10 (ποσοστό 13%) είχε Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40 και 1 στους 2 (ποσοστό 52,1%) είχε υπέρταση.

Επιπλέον, το 25,1% είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και το 34.6% μικτή δυσλιπιδαιμία.

Το 22,9% έκανε κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα έως καθημερινά, ενώ το ποσοστό των καπνιστών ήταν 34,7%.

Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες (65 ετών και άνω) επέδειξαν υγιέστερο διατροφικό προφίλ και αυτή η στάση συνοδεύθηκε από χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων, αλλά αυξημένες γλυκαιμικές τιμές, σε σύγκριση με τους νεότερους συμμετέχοντες.

Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες, το 14,2% των συμμετεχόντων κατανάλωναν 2-3 φρούτα την ημέρα, ενώ το 6% κατανάλωνε 2-3 σαλάτες καθημερινά.

Η κατανάλωση ψαριών 3-6 φορές την εβδομάδα αναφέρθηκε από το 40,3% των συμμετεχόντων και το ελαιόλαδο ήταν συνεχώς παρόν στο τραπέζι σχεδόν όλων (96,1%).

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο διατροφικό σκορ, σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων