Home Επικαιρότητα Οι Καρκινοπαθείς θα Πρέπει να Ενημερώνουν τους Γιατρούς τους αν Λαμβάνουν Προϊόντα Βοτάνων
Τα Προϊόντα Βοτάνων που Αναστέλλουν τα Αποτελέσματα της Θεραπείας των Καρκινοπαθών.

Οι Καρκινοπαθείς θα Πρέπει να Ενημερώνουν τους Γιατρούς τους αν Λαμβάνουν Προϊόντα Βοτάνων

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σε Συνέδριο για τον καρκίνο, οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους αν λαμβάνουν προϊόντα βοτάνων, καθώς ορισμένα από τα συστατικά των συγκεκριμένων προϊόντων μπορούν να αναστείλουν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Π.χ., τα χάπια που περιέχουν σκόρδο, τζίντζερ και τζίνγκο, δύναται να καθυστερήσουν την επούλωση των πληγών σε δερματικές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού.

Η χειρουργός, κυρία Μαρία Χοάο Καρντόζο, επικεφαλής των χειρουργών μαστού στο Κέντρο για τον Καρκίνο Champalimaud, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι θεραπείες με βότανα ή οι σχετικές κρέμες είναι αποτελεσματικές.

Όπως προτείνει η ίδια, σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες, καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται, προσθέτοντας ότι:

«Οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν συχνότερα τους ασθενείς τους τί άλλο λαμβάνουν, όταν υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο».

Σύμφωνα με την ίδια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, προτού δοκιμάσουν συμπληρωματικές θεραπείες για τον καρκίνο με δερματικές μεταστάσεις.

Αυτό συμβαίνει σε μία στις πέντε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και λιγότερο σε άλλες μορφές καρκίνου.

Υπάρχει κίνδυνος πολλά προϊόντα να παρεμβαίνουν στην ορμονοθεραπεία ή στη χημειοθεραπεία και συγκεκριμένα κάποια να παρατείνουν τη διαδικασία πήξης του αίματος, με αποτέλεσμα κάποιες πληγές να καθυστερούν να επουλωθούν ή να αφήνουν σημάδια.

Ορισμένα από τα προϊόντα βοτάνων που επιβραδύνουν τον μηχανισμό πήξης του αίματος είναι:

Εκχύλισμα νεροϊτιάς (ή chiretta), σκόρδο, τζίνγκο, τζίνσενγκ, κουρκουμάς, αγριοκαστανιά, κράταιγος, πύρεθρο.

Όπως εξηγεί η κυρία Μαρία Χοάο Καρντόζο:

«Δεν είναι παράλογο οι καρκινοπαθείς και οι φροντιστές τους να αναζητούν συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Ο κόσμος, όμως, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να καταλήξει να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό».

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων