Home Επικαιρότητα Πώς θα Διακινούνται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα Ιδιωτικά Φαρμακεία
Κομβικό ρόλο στο προτεινόμενο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο περιλαμβάνει 4 βασικά στάδια, θα έχει ο Φάκελος Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) του ασθενούς, καθώς και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού.

Πώς θα Διακινούνται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα Ιδιωτικά Φαρμακεία

Την προτεινόμενη διαδικασία διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στα ιδιωτικά φαρμακεία παρουσίασε στη φαρμακοβιομηχανία η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), λίγες ημέρες μετά το αίτημα του Οργανισμού για εκπτώσεις στα ΦΥΚ που χορηγούνται σε ανασφάλιστους.

Το σύνολο των φαρμάκων που θα διατίθενται τελικά μέσω των φαρμακείων της «γειτονιάς» είναι 44, χορηγούνται από το στόμα και δεν απαιτούν διατήρηση σε ψυγείο.

Ειδικότερα, πρόκειται για 4 φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση, που περιλαμβάνουν 6 κωδικούς του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και 40 ογκολογικά με 93 κωδικούς του ΕΟΦ.

Παρότι ο υπουργός Υγείας, κύριος Βασίλης Κικίλιας, έχει δεσμευτεί ότι το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2020, το γεγονός ότι τόσο η προετοιμασία, όσο και η υλοποίηση της πρότασης του ΕΟΠΥΥ αποτελούν μία πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, δημιουργεί αμφιβολίες για το αν θα είναι έτοιμο προς λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην προετοιμασία, απαιτούνται τροποποιήσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα που θα αξιοποιηθούν, διευκρινίσεις ως προς συγκεκριμένα στάδια της διαδικασίας, καθώς και νομοθετικές προβλέψεις.

Τα 4 στάδια

Κομβικό ρόλο στο προτεινόμενο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο περιλαμβάνει 4 βασικά στάδια, θα έχει ο Φάκελος Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) του ασθενούς, καθώς και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού.

1. Συνταγογράφηση και αίτημα διακίνησης:

Κατά τη συνταγογράφηση, ο γιατρός θα λαμβάνει μήνυμα από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ότι υπάρχει η επιλογή για τον ασθενή να παραλάβει το φάρμακό του από φαρμακείο ΕΟΠΥΥ ή ιδιωτικό φαρμακείο.

Ο ασθενής θα εισέρχεται στο ΦΑΥ του και θα επιλέγει που θέλει να εκτελέσει τη συνταγή.

Η συνταγή θα προελέγχεται από το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο είτε θα εγκρίνει το αίτημα βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και θα ενημερώνει τη φαρμακευτική εταιρεία για την αποστολή των φαρμάκων στο ιδιωτικό φαρμακείο ή θα το απορρίπτει ενημερώνοντας τον ασθενή.

2. Αποστολή και τιμολόγηση:

Η φαρμακευτική εταιρεία θα εισέρχεται στο ΟΠΣ, θα επικυρώνει την παραγγελία και θα ενημερώνει τον ΕΟΠΥΥ για την παράδοση του προϊόντος.

Αφού εγκριθεί, θα αποστέλλεται μήνυμα στο φαρμακείο, καθώς και το ατομικό αίτημα, μέσω του ΟΠΣ.

Στη συνέχεια, θα αποστέλλεται το φάρμακο στο ιδιωτικό φαρμακείο βάσει ενός μοναδικού κωδικού αιτήματος.

Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει την έκδοση από τη φαρμακευτική εταιρεία τιμολογίου και τριπλότυπου δελτίου αποστολής, ένα για την εταιρεία, ένα για το φαρμακείο και ένα για τον ΕΟΠΥΥ.

Οι εταιρείες θα μπορούν, είτε να αποστείλουν τα φάρμακα απευθείας στα φαρμακεία, είτε μέσω ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.

3. Εκτέλεση:

Ο φαρμακοποιός «περνάει» στο σύστημα ΟΠΣ την παραλαβή του φαρμάκου, υπογράφει και παραδίδει στη φαρμακευτική εταιρεία τα δύο δελτία αποστολής.

Στη συνέχεια εκτελεί, μέσω του συστήματος ΟΠΣ τη συνταγή.

Η φαρμακευτική εταιρεία αποστέλλει τα απαραίτητα τιμολόγια στον ΕΟΠΥΥ και χρεώνεται το φάρμακο στον Οργανισμό, ενώ ο ασθενής ενημερώνεται μέσω του ΦΑΥ, προκειμένου να πάει να παραλάβει το φάρμακό του.

4. Έλεγχος και επιστροφή:

Κάθε μήνα οι εκτελεσμένες συνταγές αποστέλλονται στο Τμήμα Επεξεργασίας & Ελέγχου Συνταγών (ΤΕΕΣ), όπου και ψηφιοποιούνται, ενώ θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές εικόνες στον ΕΟΠΥΥ που διακινεί φάρμακα στην περιοχή.

Παράλληλα, γίνεται έλεγχος των σαρωμένων συνταγών (μέσω του BI) για τις μη ορθά εκτελεσμένες συνταγές.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων