Home Επικαιρότητα Αίρεται η Απαγόρευση Παράλληλων Εξαγωγών για 17 Φάρμακα
Τέλος στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών εντός της Ε.Ε. έβαλε ο ΕΟΦ για 17 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά σε 33 περιεκτικότητες συνολικά, από επτά φαρμακευτικές εταιρίες.

Αίρεται η Απαγόρευση Παράλληλων Εξαγωγών για 17 Φάρμακα

Τέλος στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) έβαλε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για 17 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά σε 33 περιεκτικότητες συνολικά, από επτά φαρμακευτικές εταιρίες.

Η απόφαση του ΕΟΦ βασίζεται στην αποκατάσταση της έλλειψης των συγκεκριμένων φαρμάκων στην εσωτερική αγορά, όμως όπως επισημαίνεται προέχει η κάλυψη των ασθενών της χώρας.

Η άρση της απαγόρευσης, αφορά τα φάρμακα:

Abasaglar, Actrapid Penfill, Apidra, Humalog, Humulin, Lantus, Novorapid, Protaphan penfill, Toujeo, Bydureon, Byetta, Forxiga, Galvus, Invokana, Onglyza, Starlix, Victoza και Vipidia.

Η απόφαση είναι άμεσα εφαρμοστέα, ενώ είναι επιβεβλημένη από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η λίστα με τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση ενημερώνεται τακτικά και στο εξής όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης). 

Εντούτοις, φαίνεται ότι βρισκόμαστε μακριά από το ιδανικό σενάριο της πλήρους αντιμετώπισης των ελλείψεων.

Έτσι, παραμένει η απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές 9 φαρμάκων που είναι διαθέσιμα στην αγορά σε 19 περιεκτικότητες, μέσω 5 ακόμη φαρμακευτικών εταιριών.

Η απαγόρευση συνεχίζεται για τα φάρμακα:

Accuretic, Accupron, Anapen, Epanutin, Innohep, Janumet, Januvia, Prolia και Xanax, στις διάφορες περιεκτικότητες που παρουσιάζονται οι ελλείψεις.

H έλλειψη φαρμάκων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.

Στην Ε.Ε. αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο μάλιστα πλήττει πλέον και τις πλουσιότερες χώρες.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες που απέρρευσαν από τις μνημονιακές πολιτικές κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα, εκτόξευσαν τις παράνομες παράλληλες εξαγωγές, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην επάρκεια βασικών φαρμάκων.

Είναι προφανές ότι οι μηχανισμοί ελέγχου, καταστολής και πρόληψης της πολιτείας θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για «διαρροές».

Όμως, μιας και έχουμε περάσει αισίως στη μεταμνημονιακή εποχή, μήπως είναι καιρός να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του;

Ιωάννης – Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων