Home Επικαιρότητα Στις Προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας ο Περιορισμός του Clawback
Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι βρίσκεται ο περιορισμός των αυτόματων επιστροφών (clawback) που ταλανίζουν την αγορά φαρμάκου -και όχι μόνο- τα τελευταία χρόνια.

Στις Προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας ο Περιορισμός του Clawback

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι βρίσκεται ο περιορισμός των αυτόματων επιστροφών (clawback) που ταλανίζουν την αγορά φαρμάκου -και όχι μόνο- τα τελευταία χρόνια.

Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων, το μέτρο, το οποίο είναι θεσμοθετημένο μέχρι το 2022, αναμένεται να κοστίσει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το 2019 μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) άνω του 1,498 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς.

Όπως ανέφερε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ο υπουργός Υγείας κος Βασίλης Κικίλιας, ο περιορισμός θα επιτευχθεί αφενός μέσω του εξορθολογισμού και του ελέγχου της συνταγογράφησης, αφετέρου μέσω της σύναψης συμφωνιών ασφαλιστικής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση για τις ακριβές θεραπείες που επιβαρύνουν τη δαπάνη.

«Δεν είναι δυνατό η χώρα μας να εξακολουθεί να αποζημιώνει ακριβά, θεραπείες που σε άλλες χώρες αποζημιώνονται με χαμηλότερο κόστος.

Εκτός από τον περιορισμό του clawback, εξετάζουμε τρόπους για τον δικαιότερο επιμερισμό του στις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε καθένας να επιβαρύνεται ανάλογα με την αύξηση της δαπάνης που προκαλεί.

Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε -μέχρι εξαντλήσεως- τα παλαιά οικονομικά φάρμακα με το clawback που προκαλούν οι νέες ακριβές θεραπείες», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για δύο προϋπολογισμούς στο φάρμακο, ένα για τα ακριβά φάρμακα και ένα για τα λοιπά φάρμακα κοινότητας, ενώ ανακοίνωσε επαναξιολόγηση όλων των φαρμάκων πενταετίας σε ό,τι αφορά τη διανομή τους, την ασφαλιστική τους τιμή και τη συνταγογράφησή τους, βάσει ιατρικών πρωτοκόλλων κ.ά.

Συμψηφισμός με επενδύσεις

Στο άρθρο του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στον συμψηφισμό των επενδύσεων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με το clawback, κάνοντας λόγο για μια φαρμακευτική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και την ευκαιρία της διεκδίκησης μεριδίου στην παγκόσμια αγορά των κλινικών μελετών, με τη νομοθέτηση της δυνατότητας συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) και παραγωγικές δαπάνες.

«Με τον τρόπο αυτό έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε – έστω μερικώς – το clawback από στρεβλό, αντιαναπτυξιακό μέτρο, σε μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων, τόσο από ελληνικές όσο και από φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ο υπουργός Υγείας μίλησε για ελέγχους στις ποσότητες των φαρμάκων που διακινούνται σε νοσοκομεία και φαρμακεία, ώστε να φτάσει το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για ένα πρόσθετο clawback 30%, ως «πέναλτι» για όσους δεν συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα, γεμίζοντας με απορίες και ερωτηματικά την αγορά φαρμάκου.

Ιωάννης – Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων