Home Επικαιρότητα Οι Κλινικές Μελέτες και η Προοπτική της Ελλάδος
Ένα παράθυρο ελπίδας για εκμετάλλευση των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης να ωθήσει την φαρμακοβιομηχανία σε επενδύσεις.

Οι Κλινικές Μελέτες και η Προοπτική της Ελλάδος

Ένα παράθυρο ελπίδας για εκμετάλλευση των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης να ωθήσει τη φαρμακοβιομηχανία σε επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων των κλινικών μελετών), δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να συμψηφίσουν μέρος αυτών με τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.

Παρότι, το επερχόμενο παρεχόμενο κίνητρο θεωρείται από πολλούς… σταγόνα στον ωκεανό, θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας στρατηγικής της χώρας που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην αναγέννηση αυτής της χαμένης ευκαιρίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύονται διεθνώς περισσότερα από 75 δις ευρώ και πανευρωπαϊκά περισσότερα από 30 δις ευρώ στη φαρμακευτική έρευνα.

Από αυτά, η χώρα μας προσελκύει λιγότερα από 80 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 20% (16 εκατ.) αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, 15% (12 εκατ.) στα συμμετέχοντα νοσοκομεία και 5% (4 εκατ.) στους φορείς οικονομικής διαχείρισης ΕΛΚΕΑ/ΕΛΚΕ, καλύπτοντας μόνο το 4% των φαρμακευτικών αναγκών.

Την ίδια στιγμή χώρες αντίστοιχες της Ελλάδας, προσελκύουν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι, όπως το Βέλγιο, το οποίο φτάνει τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών σε φάρμακα.

Στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δείχνουν ότι εάν τριπλασιαστούν οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας, μόνο από αυτή τη δραστηριότητα θα επέλθει συνολική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 392 εκατ. ευρώ, δημιουργία 8.850 νέων θέσεων εργασίας και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά 71 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι επενδύσεις του φαρμακευτικού κλάδου σε Ε&Α θα αυξηθούν στο 10% του κύκλου εργασιών, προκαλώντας συνολική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 132 εκατ., δημιουργία 2.540 νέων θέσεων εργασίας και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά 25 εκατ.

Τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) όσο και ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδος (HACRO), χαιρέτισαν την εν λόγω πρόθεση της κυβέρνησης, δεν παρέλειψαν όμως να υπογραμμίσουν ότι τα χρήματα δεν επαρκούν.

Η φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα με τη θέσπιση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback ), τόνισε ότι τα 50 εκατ. ευρώ για το 2019 είναι λίγα σε σχέση με το 1,7 δις που υπολογίζεται το clawback του έτους.

Όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί, η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και, μάλιστα, να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια προοπτική θα λειτουργούσε υπέρ της επιχειρηματικότητας, υπέρ της οικονομίας και προς όφελος των ασθενών.

Αλλά και θα κρατούσε το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της χώρας εντός των συνόρων της, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο του brain drain.

Ιωάννης – Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων