Home Επικαιρότητα Μείωση του Clawback και Κίνητρα Ανάπτυξης για τη Φαρμακοβιομηχανία
Μετά από χρόνια ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων, μία αχτίδα φωτός φαίνεται να χαράζει για τη φαρμακοβιομηχανία.

Μείωση του Clawback και Κίνητρα Ανάπτυξης για τη Φαρμακοβιομηχανία

Μετά από χρόνια ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων, μία αχτίδα φωτός φαίνεται να χαράζει για τη φαρμακοβιομηχανία.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από το βήμα της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για μείωση του αποστραγγιστικού για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις clawback, έστω και κατά 50 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2019.

Να σημειωθεί, ότι η υπέρβαση δαπάνης που κλήθηκαν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το 2018 ξεπέρασε τα 1,5 δις ευρώ.

Ο πρωθυπουργός έθεσε, όμως, και προϋποθέσεις.

Η μείωση θα αφορά όσες εταιρείες επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, όσες επενδύουν σε κλινικές μελέτες και βγάζουν στην αγορά διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ως ελάχιστο κίνητρο γι’ αυτές τις επενδύσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν να συμψηφίσουν έως 50 εκατομμύρια για το 2019 μέρος των επενδύσεων αυτών, με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού δημοσίου για το clawback.

To μήνυμα είναι σαφές: όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, στα οποία υστερεί σημαντικά η Ελληνική Οικονομία, όποιος δημιουργεί καλές, μόνιμες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει υψηλή προστιθέμενη αξία στην Ελληνική Οικονομία ανταμείβεται».

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων χαιρέτισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, δήλωσε:

«Ελπίζουμε να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας της οποίας θα ηγηθεί η κυβέρνηση, η οποία αφενός θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του φαρμακευτικού κλάδου, άρα και του συνόλου της οικονομίας, και αφετέρου θα θέσει το πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που αναζητούμε τα τελευταία χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών και τελικά η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».

Τα επενδυτικά σχέδια των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

Η στήριξη της κυβέρνησης προς τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας διαφάνηκε και από την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στα εγκαίνια της νέας Μονάδας Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης της εταιρείας Pharmathen, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στη Ροδόπη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε παρόμοιες νέες επενδύσεις που θα αγγίξουν το ποσό των 460 εκατ. ευρώ θα προχωρήσουν μέσα στην επόμενη τριετία, ακόμη 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται, ήδη, στα χέρια των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Καινοτόμος επένδυση στη Θεσσαλονίκη από τη Pfizer

Από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε επίσης, τη νέα μεγάλη επένδυση στην οποία προχωρά η πολυεθνική εταιρεία Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του πρώτου από τα 6 διεθνή κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων.

«Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας. Διακόσιες νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα με προοπτική μάλιστα να γίνουν πολύ περισσότερες, καθώς μιλάμε για τις τεχνολογίες του μέλλοντος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ιωάννης – Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων