Προβλήματα στην Ανάπτυξη των Φαρμακευτικών Εταιρείων

Σύμφωνα με έκθεση της Infobank Hellastat, η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία συνεισφέρει 2,8 δισ. ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας και προσφέρει πάνω από 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Προβλήματα Φαρμακευτικών Εταιρειών

Επίσης, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το 2018 το ελληνικό φάρμακο ήταν το δεύτερο σε κατάταξη εξαγώγιμο προϊόν, αποδεικνύοντας έτσι τη σπουδαιότητα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στις εξαγωγές.

Δυστυχώς, οι υπερβολικές υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και επιστροφές (clawback), που πληρώνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εμποδίζουν την εξέλιξη του φαρμακευτικού κλάδου.

Το 2017 η συνολική επιβάρυνση ανήλθε στα 902 εκ. ευρώ έναντι 751 εκ. ευρώ το 2016, αύξηση 20,1%.

Το ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίστηκε στο 31,68%, ποσοστό που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

 

Αυτό συμβαίνει διότι, η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν καλύπτει τις ανάγκες υγείας, και έτσι υπερβάσεις που προκύπτουν λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού καλύπτονται από τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Υπάρχει επομένως, άμεση ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη παρά να καταβάλουν υπέρογκα ποσά στο Δημόσιο.

www.MedicalManage.gr 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο medicalmanage.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.