Home Επικαιρότητα Πολιτικές Αιχμές για τα Οικονομικά της Υγείας από τον ΣΦΕΕ
Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ)

Πολιτικές Αιχμές για τα Οικονομικά της Υγείας από τον ΣΦΕΕ

Αποτελεί παράδοση πλέον, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) να συνοδεύεται από πολιτικές αιχμές εκατέρωθεν και με επίκεντρο κυρίως τα οικονομικά της υγείας.

Εκτός από τις καυστικές αναφορές της φαρμακοβιομηχανίας για την «άδικη επιβολή του rebate και του clawback» και την ανταπάντηση του Υπουργού της Υγείας ότι «δεν μπορούν να γίνουν μαγικά από τη μία μέρα στην άλλη», υπήρξαν και οι κριτικές τοποθετήσεις των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική υγείας και φαρμάκου στη χώρα μας.

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: «Ο μεγάλος χαμένος από τη μέχρι σήμερα φαρμακευτική πολιτική, είναι η Ελληνική Οικονομία»

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «απογοητευτική» την εικόνα που επικρατεί σήμερα στον χώρο της αγοράς φαρμάκου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, «η οικονομική πίεση που ασκείται προς την φαρμακοβιομηχανία και η έλλειψη προβλεψιμότητας, έχουν έναν μεγάλο χαμένο: την πραγματική οικονομία».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητρίου, ο κλάδος φαρμάκου αποτελεί βασικό πυλώνα της Εθνικής Οικονομίας, καθώς είναι τρίτος στην εξαγωγική δύναμή της χώρας, ενώ συμβάλει έως και 3,5% στο ΑΕΠ, υποστηρίζει 26.000 θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύει το 18% των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε τη σημασία της «συνυπευθυνότητας» που πρέπει να υπάρχει με την πολιτεία και είπε ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής -αντί για την ανακατανομή του clawbackκαι την αύξηση του rebate– θα έπρεπε να είναι η συγκράτηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Υπήρξαν πολλές στρεβλώσεις στη μνημονιακή εποχή λόγω των οριζόντιων μέτρων και προσπαθούμε να τις αλλάξουμε», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες εξάντλησαν πλέον τις δυνατότητές τους, εξαιτίας των οριζόντιων μέτρων και δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τις υπέρογκες επιβαρύνσεις», είπε ο κ. Παπαδημητρίου και χαρακτήρισε αδιανόητες επιστροφές της τάξεως του 70%.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ έκανε την ευχή το 2019 να είναι ο χρόνος του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και η χρονιά της υλοποίησης διαρθρωτικών μέτρων που θα εξομαλύνουν τις αδικίες.

Υπουργός Υγείας: «Διορθώνουμε στρεβλώσεις – Αρχίζει νέα εποχή για το φάρμακο»

«Υπήρξαν πολλές στρεβλώσεις στη μνημονιακή εποχή λόγω των οριζόντιων μέτρων και προσπαθούμε να τις αλλάξουμε», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να γίνουν μαγικά».

Η αύξηση του προϋπολογισμού για το νοσοκομειακό φάρμακο, κατά 45 εκατ.ευρώ φέτος, όπως είπε, ήταν μια αρχή -αν και μικρή παραδέχθηκε-, που όμως, θα επιδράσει θετικά στο clawback, ενώ προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί η σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και η διασφάλιση της πρόσβασης τους στις νέες θεραπείες με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος για το κράτος.

Μια είδηση που προέκυψε από την ομιλία του κ. Ξανθού ήταν ότι θα προσληφθούν αξιολογητές από το εξωτερικό στην Επιτροπή αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας ΗΤΑ, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια του τελευταίου καιρού, ενώ παράλληλα υπήρξαν και διαβεβαιώσεις από την πλευρά του προς την φαρμακοβιομηχανία, ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες των 180 ημερών, για την εξέταση των φακέλων εισαγωγής νέων καινοτόμων θεραπειών.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «απογοητευτική» την εικόνα που επικρατεί σήμερα στον χώρο της αγοράς φαρμάκου

Τομεάρχης Υγείας Ν.Δ:  Στις 23 Φεβρουαρίου η ΝΔ παρουσιάζει το σχέδιό της για την Υγεία

Ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. κ. Βασίλης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τον τομέα της Υγείας, σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου, παρουσία του Προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Οικονόμου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της, τόνισε ότι το φάρμακο είναι στοιχείο προστασίας της δημόσιας Υγείας και δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, ενώ είπε ότι είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές. 

Σύντομους χαιρετισμούς και ευχές για το νέο έτος απηύθυναν και οι: Τομεάρχης Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού κ. Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF), κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), κ. Χρήστος Δαραμήλας.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων