Home Επικαιρότητα 2 Μήνες η Λίστα Αναμονής των Ασθενών με Καρκίνο για την Εξέταση PET CT-SCAN
Τα μηχανήματα είναι μόνο 6 και γίνονται 30 εξετάσεις ημερησίως.

2 Μήνες η Λίστα Αναμονής των Ασθενών με Καρκίνο για την Εξέταση PET CT-SCAN

Η λίστα αναμονής των ασθενών με καρκίνο, προκειμένου να κάνουν τη διαγνωστική εξέταση PET CT-SCAN, που ανιχνεύει τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο, είναι 2 μήνες, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες, εντούτοις τα μηχανήματα είναι μόνο 6 και γίνονται 30 εξετάσεις ημερησίως.

Όπως επιπρόσθετα αναφέρει η Ομοσπονδία, το ραδιοφάρμακο, απαραίτητο για την εξέταση, παράγεται μόνο από μία ιδιωτική μονάδα παραγωγής κυκλότρου και χρεώνεται 750 ευρώ για κάθε ασθενή, ενώ εάν δεν υπήρχε ο μονοπωλιακός χαρακτήρας, η τιμή του ραδιοφαρμάκου θα κόστιζε μόλις 250 ευρώ.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, αφού όλα τα PET CT βρίσκονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, με αποτέλεσμα, πολλοί ασθενείς να αποφεύγουν να κάνουν την εξέταση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με βάση τα διεθνή πρότυπα, θα πρέπει ανά 750.000 κατοίκους να λειτουργεί ένα μηχάνημα PET CT και στα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον 15 μηχανήματα PET CT.

Σήμερα, λειτουργούν 6 μηχανήματα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Μεταξά», «Παπαγεωργίου», «Θεαγένειο», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών και ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας που διαθέτει 5 μηχανήματα, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, τα έχει αναπτύξει στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Η εξέταση PET ST-SCAN χρεώνεται 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και εγκρίνεται από Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.

Η εξέταση PET ST-SCAN χρεώνεται 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και εγκρίνεται από Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ

Ο ασθενής επιβαρύνεται με 450-500 ευρώ (15% συμμετοχή + άλλα έξοδα) και λαμβάνοντας υπόψη τα επιπρόσθετα έξοδα μετακίνησης, συμπεραίνει κανείς ότι για πολλούς, καθίσταται αδύνατη η εξέταση, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ώστε το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς να προμηθευτεί μηχάνημα PET CT και ενός κυκλότρου για παραγωγή ραδιοφαρμάκου.

Επίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, καθυστερεί η προμήθεια κυκλότρου στο νοσοκομείο «Μεταξά», καθώς και οι διαδικασίες υποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για εγκατάσταση ενός μηχανήματος PET CT και ενός κυκλότρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και ενός κυκλότρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων