Home Επικαιρότητα Σύγκλιση Υπουργείου Υγείας και Φαρμακοβιομηχανίας προς Όφελος του Ασθενή
Σύγκλιση Υπουργείου Υγείας και Φαρμακοβιομηχανίας προς Όφελος του Ασθενή

Σύγκλιση Υπουργείου Υγείας και Φαρμακοβιομηχανίας προς Όφελος του Ασθενή

Μετά από κλυδωνισμούς, αντεγκλήσεις και σκληρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Πολιτεία, Φαρμακοβιομηχανία και Ασθενείς, με επίκεντρο τις σκληρές οριζόντιες περικοπές των δημοσιονομικών δαπανών στην Υγεία, η κυβέρνηση δηλώνει πλέον αποφασισμένη να αποκαταστήσει τις αδικίες και να επαναφέρει την ισορροπία στις στρεβλώσεις που κυριάρχησαν την προηγούμενη μακρά περίοδο των μνημονίων.

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών “Patients in Power – Η επόμενη μέρα: Προκλήσεις και Τάσεις”, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι έχει αποκατασταθεί πλέον ένας ειλικρινής διάλογος με τη Φαρμακοβιομηχανία, με στόχο τον σχεδιασμό ένας νέου μείγματος πολιτικής φαρμάκου, που θα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους εκπροσώπους των Συλλόγων των ασθενών, ότι δεν θα υπάρξει Grexit στα καινοτόμα φάρμακα.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της μείωσης της ταλαιπωρίας, αλλά και της οικονομικής ανακούφισης των ασθενών, όπως στην Α’ βάθμια φροντίδα υγείας και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, που “θα προσφέρει μία μετρήσιμη βελτίωση στο σύστημα Υγείας”, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ο κ. Ξανθός, ανακοίνωσε την επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη χρηματοδότηση με 40 εκατ.ευρώ, ενός νέου προγράμματος οδοντιατρικής φροντίδας παιδιών.

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Στο συνέδριο κυριάρχησε ομοφωνία κυβέρνησης και φαρμακευτικών επιχειρήσεων για την επιβεβλημένη πλέον και αναγκαία στροφή που θα πρέπει να κάνει το Σύστημα Υγείας σε ένα πιο ασθενοκεντρικό μοντέλο.

Αποτέλεσμα αυτής της νέας αντίληψης αποτελεί και το υπό ίδρυση Δίκτυο Ασθενών Πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή μίας ‘Ενωσης, που θα εκπροσωπεί ασθενείς όλων των παθήσεων.

 Φαρμακοβιομηχανία και Ασθενείς

Οι ασθενείς, μέσω αυτού του συλλογικού οργάνου, θα εκπροσωπούνται πλέον επίσημα σε πολλά κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν τους ίδιους, όπως στην Εθνική Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο, ενώ εκκρεμεί και αποτελεί πάγιο αίτημα του, η συμμετοχή τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης και εισαγωγής νέων θεραπειών ΗΤΑ.

“Η χάραξη πολιτικής Υγείας αφορούσε μέχρι σήμερα κυρίως επαγγελματίες υγείας, τους παρόχους και τους φορείς υγείας”, είπε ο Υπουργός, ο οποίος αναγνώρισε ότι “οι ασθενείς οφείλουν πλέον να έχουν κυρίαρχο ρόλο σε όλες τις διαδικασίες που τους αφορούν, με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις θεραπείες”.

Η νέα φάση στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κρατικής λειτουργίας, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, περιλαμβάνει: κονδύλι 40 εκατ. ευρώ που αφορά στην μειωμένη συμμετοχή των ασθενών με χρόνια νοσήματα όταν αυτά θεραπεύονται με γενόσημα φάρμακα και προσπάθεια μεγαλύτερης διείσδυσης των γενοσήμων, ώστε να επιτευχθεί ταυτόχρονα και εξοικονόμηση χρημάτων για να επενδυθούν στις καινοτόμες θεραπείες.

«Θέλουμε οι 70 νέες καινοτόμες δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ να αξιολογηθούν επιστημονικά μέσω του ΗΤΑ και να αποζημιώνονται και στη χώρα μας. Δεν επιβεβαιώνεται κανένα σενάριο περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα. Ακόμα και για τα φάρμακα που βγήκαν εκτός θετικής λίστας, βρήκαμε ένα θεσμικό «μονοπάτι» για να αποζημιώνονται και αυτά κατ’ εξαίρεση και να μην στερούνται οι ασθενείς τις πολύτιμες θεραπείες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Σύγκλιση Υπουργείου Υγείας και Φαρμακοβιομηχανίας προς Όφελος του Ασθενή 1

ΣΦΕΕ: Δεν πρέπει να έρθει σε σύγκρουση η φαρμακοβιομηχανία με τους ασθενείς

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπδημητρίου τόνισε ότι η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας είναι συνδεδεμένη με τη βιομηχανία, καθώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι αυτές που παρέχουν τα “εργαλεία” της θεραπείας των παθήσεων.

Όπως τόνισε με έμφαση ο κ. Παπαδημητρίου, “δεν είναι δυνατόν το σύστημα υγείας να καταναλώνει όσα φάρμακα χρειάζεται και να πληρώνει όσα θέλει, καθώς έτσι καταστρατηγείται η παράμετρος της βιωσιμότητας και η βιωσιμότητα αφορά και τους παρόχους”.

Το 1 στα 3 φάρμακα παρέχεται δωρεάν από τις φαρμακοβιομηχανίες, μέσω του clawback και του συστήματος κλειστών προϋπολογισμών, ενώ αν αυτό συνεχιστεί είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ: “η φαρμακοβιομηχανία θα έρθει σε σύγκρουση με τους ασθενείς κι αυτό είναι κάτι ασυμβίβαστο με το έργο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί”.

ΠΕΦ: Δημιουργείται μία νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων

Από την πλευρά των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ.Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε στην ομιλία του, ότι οι 27 ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν τεράστια χρέη στον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας του 40% rebate και clawback: “Πλέον δημιουργείται μία νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, όταν στις άλλες χώρες ο μέσος όρος είναι 15%.

Ομως, τα οικονομικά γενόσημα φάρμακα πρέπει να στηριχθούν γιατί εξοικονομούν δαπάνη, η οποία μπορεί στη συνέχεια να επενδυθεί στα καινοτόμα φάρμακα προς όφελος των ασθενών”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τρύφων.

PIF: Δεν θα γίνει τίποτα τα επόμενα 15 χρόνια χωρίς τους ασθενείς

Ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum κ. Μάκης Παπαταξιάρχης δήλωσε ότι πλέον διαμορφώνεται μία νέα τάση που θέλει τους ασθενείς να αποτελούν τη βάση όλων των αποφάσεων που θα ληφθούν από τα κεντρικά συστήματα Υγείας.

‘Οπως είπε χαρακτηριστικά: “Ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε τις θεραπείες, δεν σχετίζεται μόνο με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, αλλά και με την εμπειρία των ασθενών για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή των θεραπειών. Γι’αυτό κι οι ασθενείς πρέπει να έχουν γνώση και υπευθυνότητα”.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων