Home Επικαιρότητα Εξελίξεις για το Μέλλον των Νέων Θεραπειών
Εξελίξεις για το Μέλλον των Νέων Θεραπειών M2

Εξελίξεις για το Μέλλον των Νέων Θεραπειών

Με τα μάτια στραμμένα στους ‘Ελληνες αξιωματούχους του Υπουργείου Υγείας, οι χώρες που απαρτίζουν τις χώρες της “Συμμαχίας της Βαλέτας”, αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις στην κατεύθυνση της σύστασης κοινού νομικού πλαισίου συνεργασίας και χάραξης στρατηγικής για την αξιολόγηση, τιμολόγηση και εισαγωγή των νέων καινοτόμων θεραπειών στις “9 χώρες της Βαλέτας”, σε διαδοχικές συναντήσεις που θα γίνουν την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 στο ‘Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Σκληρή δουλειά και μεγάλη ευθύνη βαραίνει την Ελληνική πλευρά, καθώς από τώρα και στο εξής, πολλές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού στη “Συμμαχία της Βαλέτας”, κάτι που κρύβει πολλές τεχνικές δυσκολίες και πολύπλοκους καταμερισμούς ευθυνών μεταξύ των χωρών.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συμμετέχουσες χώρες στη “Συμμαχία της Βαλέτας”- εκτός από την Ελλάδα – θα είναι η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβενία, ενώ το πρόγραμμα της 5ης Υπουργικής Συνάντησης των 9 χωρών στην Αθήνα, θα έχει εκτός από “σκοτούρες” και …. ευχάριστα διαλείμματα, όπως επίσκεψη και δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης!

Οι δυσκολίες στη χάραξη κοινής πολιτικής στη “Συμμαχία της Βαλέτας”

Η σύμπραξη των χωρών για ενιαία πολιτική στο φάρμακο, θα γυρίσει οριστικά σελίδα στην αποζημιωτική πολιτική, τη διαπραγμάτευση τιμών, αλλά και τον μηχανισμό αξιολόγησης των νέων ακριβών θεραπειών (ΗΤΑ), με κατεύθυνση την ορθολογικότερη χρήση των φαρμάκων, αλλά και τις προσιτές τιμές στα ακριβά φάρμακα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας.

Από την άλλη, η φαρμακοβιομηχανία αντιτάχθηκε σθεναρά το προηγούμενο διάστημα στον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε η εφαρμογή του ΗΤΑ, καταγγέλοντας περίπλοκες παραμέτρους και γραφειοκρατικά προσκόμματα στην κάθε συμμετέχουσα χώρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στις διαδικασίες έγκρισης και κυκλοφορίας νέων θεραπειών στις αγορές των χωρών της Συμμαχίας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες – που αναγκάστηκαν τελικά να αναδιπλωθούν και να αποδεχθούν ότι η εφαρμογή του ΗΤΑ είναι μονόδρομος – ζητούν τουλάχιστον τώρα να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ώστε να έχουν λόγο και “φωνή” στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν από τώρα και στο εξής.

Με τη φαρμακοβιομηχανία, λοιπόν, σε θέση μαχητικής ετοιμότητας, καθώς βλέπει οι επικείμενες εξελίξεις να πλήττουν τα συμφέροντά της, η συνάντηση των αξιωματούχων της Υγείας των 9 χωρών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να καταλήξει σε “σοφές” και ισχυρές αποφάσεις σε μία σειρά από σοβαρά νομικά ζητήματα όπως:

• Να υπάρξει ισχυρή νομική θωράκιση της συνεργασίας των χωρών της Συμμαχίας, ώστε οι διαδικασίες που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή αλλά και τη θέσπιση τιμών, να είναι αδιάβλητες και νομικά κατοχυρωμένες

• Οι διαδικασίες να είναι εφαρμόσιμες στο εθνικό δίκαιο της κάθε χώρας

• Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον να είναι νομικά δεσμευτικές τόσο για τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, όσο και για τη φαρμακοβιομηχανία.

Κομβικό και ανοιχτό προς συζήτηση ερώτημα παραμένει, το εάν οι χώρες της Συμμαχίας θα καταλήγουν σε μία τιμή ή εάν θα προτείνουν ένα εύρος τιμών, το οποίο θα αφήνει περιθώριο στα κράτη-μέλη για επιπλέον διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση των περαιτέρω μειώσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ένα αίτημα που έχει τεθεί από την πλευρά της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Εξελίξεις για το Μέλλον των Νέων Θεραπειών M1

‘Αλλο σοβαρό ζήτημα που θα τεθεί προς επίλυση στην τεχνική επιτροπή της Βαλέτας, επίσης, είναι το πρόβλημα της απουσίας επιδημιολογικών δεδομένων και αρχείων καταγραφής νοσημάτων σε πολλές χώρες (σ’αυτές συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας) που ίσως δυσχεραίνει τις κοινές αποφάσεις για την εισαγωγή νέων θεραπειών.

Με τη στήριξη της Ε.Ε.

Στην πρόσφατη τελευταία διάσκεψη των 9 χωρών που έγινε στη Λισαβόνα, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι “η ‘Βαλέτα’ θέτει τις βάσεις για μια κρίσιμη αλλαγή παραδείγματος στη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρώπη, με τη συγκρότηση ενός ‘οδικού χάρτη’ ενεργειών που θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία των χωρών, ένα στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να στηρίξει με βάση το δίκαιο της ενωμένης Ευρώπης τη συνεργασία των χωρών της Συμμαχίας της Βαλέτας, η οποία φυσικά δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή διακρατική προσπάθεια που στοχεύει στην από κοινού διαπραγμάτευση χωρών με τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς υπάρχει και η συμμαχία της Beneluxa, που περιλαμβάνει τις χώρες Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Αυστρία.

Beneluxa και Συμμαχία της Βαλέτας αναμένεται να επενδύσουν από κοινού σε πιλοτικά προγράμματα, μελέτες σκοπιμότητας και ωφελειών και εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία απομακρύνονται από τα μονοπώλια και τις αποκλειστικότητες που βασίζονται στις παντέντες φαρμάκων (Fair Medicine Project).

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος
www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων