Home Διαχείριση Όταν ο Ασθενής Θέλει να Γίνει ο Ιατρός
Όταν ο Ασθενής Θέλει να Γίνει ο Ιατρός

Όταν ο Ασθενής Θέλει να Γίνει ο Ιατρός

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας ασθενής σας έκανε υποδείξεις, σχετικά με τον τρόπο που ασκείτε το επάγγελμα;

Σίγουρα σας συμβαίνει αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα…

Όλο και περισσότεροι ασθενείς φθάνουν στο γραφείο των ιατρών τους ζητώντας μια συγκεκριμένη θεραπεία για τη διάγνωση που έχουν ήδη κάνει μόνοι τους.

Πρέπει να ξέρετε πώς να αντιδράτε σε τέτοιες καταστάσεις με σεβασμό προς τον ασθενή, τονίζοντάς του παράλληλα πως εσείς είστε ο ειδικός σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

Ποιοί είναι οι λόγοι που οι ασθενείς βγάζουν πλέον μόνοι τους τα συμπεράσματα για την υγεία τους;

To Internet

Οι ιατρικές συμβουλές στο διαδίκτυο είναι το τελευταίο trend.

Ομάδες μαμάδων συμβουλεύουν η μια την άλλη ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του κρυολογήματος του παιδιού τους και “influencers” προτείνουν φυσικές θεραπείες στους “followers” τους.

Η συμβουλή της φίλης

Πολλοί ασθενείς μοιράζονται την προσωπική εμπειρία τους από τη χρήση φαρμάκων και κάνουν προτάσεις θεραπείας σε φίλους τους.

Σίγουρα έχετε ακούσει:

«Αυτό το πήρε και η φίλη μου και μου είπε ότι δεν είναι αρκετά δυνατό. Μπορείτε να μου γράψετε κάτι άλλο;»

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρέπει να υποκύπτετε στα αδικαιολόγητα αιτήματα των ασθενών σας.

Άλλωστε, ένας λογικός ιατρός θα άλλαζε την πορεία της θεραπείας μόνο και μόνο για να μη δυσαρεστήσει τον ασθενή του;

Ακόμη, αν ένας ασθενής ζητήσει να υποβληθεί σε μια εξέταση, η οποία δεν είναι κλινικά απαραίτητη, θα πρέπει να εξετάσετε τους κινδύνους, τα οφέλη και τις εναλλακτικές λύσεις πριν ο ασθενής υποβληθεί σε αυτή.

Εάν κάποιος ασθενής ζητήσει μια συγκεκριμένη μορφή θεραπείας, όπως ένα φάρμακο συγκεκριμένης εταιρείας, πρέπει να δώσετε στον ασθενή ορισμένες βασικές πληροφορίες σχετικά με τη δραστική ουσία, τα πρωτότυπα και τα γενόσημα φάρμακα.

Η συνετή πορεία είναι να παραμείνετε στη συνήθη πρακτική σας.

Δεν πρέπει να αναλάβετε τη διαχείριση μιας άγνωστης θεραπείας εάν δεν έχετε καμία εκπαίδευση ή εμπειρία σχετικά με αυτή.

Μην υποκύπτετε στις πιέσεις των ασθενών σας.

Αυτό αφορά, ιδιαίτερα, τους παιδιάτρους που αντιμετωπίζουν καθημερινά γονείς οι οποίοι απαιτούν συνταγογράφηση αντιβιοτικών για την ιογενή λοίμωξη του παιδιού τους.

Η τεκμηρίωση της θέσης σας είναι πάντοτε σημαντική, ακόμη και σε περιπτώσεις στις οποίες δημιουργείτε επιπλέον απορίες στους ασθενείς σας.

Εσείς είστε ο ιατρός και είναι δική σας ευθύνη να παρέχετε στους ασθενείς σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων